Kritisch rapport Dronten: 'medewerkers onvoldoende gesteund, hoge werkdruk en gebrek aan collegialiteit'

DRONTEN • Di 22 februari 2022 | 12:08 • Dinsdag 22 februari 2022 | 12:08

Het onderlinge vertrouwen tussen het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de ambtenaren van de gemeente Dronten heeft deuken opgelopen. Dat concludeert onderzoeksbureau TwynstraGudde. De aanleiding is de handelwijze rondom de realisatie van nieuwbouwwijk Swifterbant-Zuid. Volgens de gemeenteraad zijn daar door het college van b en w meerdere fouten gemaakt. De raad wilde daarom een onafhankelijk onderzoek om er achter te komen hoe er op het gemeentehuis wordt gewerkt.

Onderzoeksbureau TwynstraGudde deed geen onderzoek naar de situatie rondom Swifterbant-Zuid, maar naar de algemene werkwijze in het gemeentehuis. Uit dat onderzoek blijkt dat medewerkers in het gemeentehuis zich onvoldoende gesteund voelen door het bestuur, een hoge werkdruk ervaren en zich niet vrij voelen om fouten te maken. "Bij gemaakte fouten ervaren ze dat het college kritisch is en gaat 'micro managen'", oftewel zich heel erg gaat focussen op details. In sommige gevallen is sprake van gebrek aan collegialiteit. Ook fungeren de afdelingen nog te veel als losse eilanden en wordt er te weinig tegengas gegeven.

Een van de oorzaken van de problemen is het gebrek aan prioriteiten stellen. Volgens de onderzoekers is het niet altijd helder wie voor wat verantwoordelijk is. "Er mist een koers, houvast. Wensen en opdrachten worden bij de organisatie neergelegd, zonder dat het gesprek wordt gevoerd over beschikbare capaciteit of prioritering." Er zou weinig overleg plaatsvinden over de taken en de werkwijze. "Er wordt vaak gesproken over de schuldvraag achteraf en onvoldoende over een plan van aanpak vooraf."

Daarnaast moet er ook meer gereflecteerd worden op het werk. "Wij constateren in Dronten een beperkte cultuur van open feedback geven, actief tegengeluid organiseren en met elkaar een open dialoog voeren over de inhoud." Volgens de onderzoekers heeft dit invloed op de kwaliteit van besluitvorming in de gemeente.

Keerzijde
Volgens het onderzoeksbureau is er ook veel dat goed gaat in het gemeentehuis. De medewerkers zijn loyaal en voelen zich verantwoordelijk. "Dit kent echter ook een keerzijde. Bij het 'meteen aan de slag gaan', wordt wel eens een stap overgeslagen, namelijk het aan de voorkant ieders rol en taak helder maken, wat men van elkaar verwacht én wat binnen de mogelijkheden past." De medewerkers willen vervolgens alles zelf oplossen in plaats van de geschikte collega vinden. Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten en gemeentesecretaris Tineke van Lenthe willen niet op camera reageren, maar komen met een schriftelijke reactie. "De inhoud van het rapport spreekt voor zich. De aanbevelingen nemen we ter harte en we gaan graag in gesprek met de politiek en de organisatie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel