Achterstallig onderhoud in Bataviahaven, gemeente moet problemen oplossen

LELYSTAD • Do 24 februari 2022 | 11:51 • Donderdag 24 februari 2022 | 11:51

Er is achterstallig onderhoud in de Bataviahaven in Lelystad en dat moet zo snel mogelijk worden opgelost. Dat zegt directeur van de stichting Batavia Haven Joop van Diest. Er vallen voortdurend gaten in de bestrating langs de kade en door verouderde elektra is er geregeld kortsluiting. Het bestuur van de Batavia Haven heeft deze week een brief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders met de oproep om de problemen zo snel mogelijk aan te pakken.

Het probleem van het achterstallig onderhoud speelt al een aantal jaar, zegt Van Diest. Volgens hem is er meerdere keren aan de bel getrokken bij de gemeente, maar die laat weten dat er in 2030 pas groot onderhoud gepland is. Te laat, vindt Van Diest. In de brief aan het college vraagt het bestuur van Batavia Haven om de problemen voor 15 maart structureel op te lossen. Dan begint het toeristenseizoen. Van Diest vindt het onverantwoord om de zaken niet aan te pakken, omdat hij dit jaar 100.000 tot 150.000 toeristen verwacht. "Dit kan echt niet meer, dit gaat tot ongelukken leiden."

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de haven, zegt Van Diest. Volgens hem is er bij de aanleg van de haven een constructiefout gemaakt, waardoor het zand onder de bestrating wegspoelt. Deze week werd er weer een groot gat langs de kade ontdekt. Het leek er in eerste instantie op dat het door de storm kwam, maar Van Diest zegt dat het gat er al was voordat het ging stormen. "De kuil is wel groter en dieper geworden door het slechte weer."

Het grote gat is inmiddels weer hersteld, maar aan de oorzaak wordt niets gedaan, zegt Van Diest. Ook is de elektra verouderd. Volgens hem breken stopcontacten af en er is geregeld kortsluiting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel