Einde aan coronamaatregelen: extra druk in zwembad De Koploper

FLEVOLAND • Vr 25 februari 2022 | 11:15 • Vrijdag 25 februari 2022 | 11:15

De meeste coronaregels zijn vervallen. Er hoeft vanaf vrijdag geen 1,5 meter afstand gehouden te worden en bijna nergens is nog een coronatoegangsbewijs nodig. Daarnaast gelden de normale openingstijden weer, hoeft er op veel plekken geen mondkapje op en is een vaste zitplaats niet verplicht.

Bij zwembad De Koploper in Lelystad is het druk met bezoekers, zegt Jolijn van Valkengoed van De Koploper: "Het mooie is ook dat je de glimlach van bezoekers ziet, omdat ze het mondkapje niet meer voor hebben". Naast de mondkapjes hoeft er ook geen QR-code gescand te worden. Dat is fijn, vindt Van Valkengoed. "Het coronatoegangsbewijs heeft tot vervelende situaties geleid voor collega's, maar ook voor inwoners". Sommige ouders hebben hun kinderen om die reden ook uitgeschreven. Van Valkengoed verwacht dat er nu meer kinderen op zwemles gaan.

In het zwembad mogen, vanwege de 1G-regel, maximaal 500 bezoekers naar binnen. Anders moeten alle bezoekers een negatief coronatestbewijs laten zien. Dat wil het zwembad niet, zegt Van Valkengoed. "Sport en bewegen willen we toegankelijk maken."

Van wattenstaaf naar alaaf
Evenementenorganisator Henk Slump uit Bant is 'helemaal blij' dat er weer veel meer kan. Hij organiseert vrijdagavond een groot carnavalsfeest in een hal waar eerder nog coronatests werden afgenomen. Slump startte die commerciële teststraat op, zodat hij daar tijdens de coronacrisis een deel van zijn personeel kon laten werken. Maar ondanks dat er tijdens de crisis doorgewerkt is, vindt Slump het fijn dat er weer versoepeld is: "Dit is ons werk, dat hebben we gemist. Ik kan heel blij worden als ik vanavond weer heel veel blije mensen zie."

Voetbalkantine in gebruik genomen
"We zijn blij dat de versoepelingen er zijn", zegt voorzitter Vincent Zaal van Voetbalvereniging Reaal in Dronten. De afgelopen periode mocht er wel gesport worden, maar moest er nog wel worden gecontroleerd op QR-codes. Dat was soms lastig, volgens Zaal. De versoepelingen geven ook de mogelijkheid om de net volledig verbouwde kantine volop in gebruik te nemen. "De sfeer in een voetbalkantine leent zich niet om met een mondkapje naar de wc te moeten en op een vaste plek te zitten. Het was heel erg beperkend, je kreeg niet de echte voetbalkantine-sfeer", zegt de voorzitter.

Horeca
Lim Yau van Wokrestaurant Tasty Wok in Lelystad verwacht vanaf vrijdag weer meer bezoekers. De afgelopen maanden waren er minder eters, zegt hij. Dat kwam doordat in het restaurant afstand moest worden gehouden en ongevaccineerden een negatief testbewijs moesten laten zien om naar binnen te kunnen. Inmiddels staan het meubilair en de zitopstellingen weer terug naar 'het normaal' van voor de coronapandemie, waardoor de oude bezoekersaantallen weer welkom zijn.

Sporten
Ook in de sportscholen veranderen de maatregelen. Eigenaar Wilfred Padmos, van sportschool Society Fitness in Lelystad denkt dat er de komende tijd weer langzaamaan meer mensen komen sporten. Het tonen van de QR-code was de afgelopen tijd voor veel mensen een belemmering, zegt Padmos. Abonnementen die tijdelijk gestopt waren worden weer geactiveerd en ook ziet hij een voorzichtige stijging van het aantal abonnementen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met verslaggever Rob Notten van Radio Lelystad. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Lelystad voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad. Voor tips: rob.notten@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel