Inzamelingsacties voor Oekraïne: "Meer dan 2000 euro binnen een paar uur"

DRONTEN • Zo 27 februari 2022 | 15:38 • Zondag 27 februari 2022 | 15:38

In onze provincie zijn meerdere initiatieven ontstaan om geld en goederen in te zamelen voor Oekraïne. In het land zelf worden spullen ingezameld, maar dus ook in Flevoland steken mensen de handen uit de mouwen om iets te kunnen betekenen. Zo ook Niels en Mariëlle van Roos-KCB Holland BV in Dronten.

Het echtpaar doet veel zaken met Oekraïense bedrijven. Een deel daarvan zet hun fabrieksgebouw in als opvang voor gevluchte mensen. "We hebben heel close contact met deze mensen", aldus Mariëlle Baars. "Zij hebben ons heel concreet gevraagd of wij hun kunnen helpen."

Vervoer
Er is vooral vraag naar tenten, EHBO-koffers en slaapzakken. Niels en Mariëlle sorteren de spullen bij hun bedrijf in Dronten. De leverancier in Oekraïne heeft een vrachtwagen geregeld om de spullen te vervoeren. Op die manier kan het volledige gedoneerde bedrag aan spullen worden besteed. "Die staan al over de grens en die komen deze kant op", zegt Baars. ''Zij brengen het naar de grens. De partij daar pakt het dan over. De vrachtwagen kan inderdaad niet de grens over, maar op deze manier weten we wel zeker dat de spullen aankomen."

Handen vol
De actie haalde binnen een paar uur al meer dan 2000 euro op. "We merken nu dat mensen op gang komen", vertelt Mariëlle. "Bedrijven zijn vandaag eigenlijk nog dicht maar je ziet dat ze al wel heel veel willen. Ik denk dat we de aankomende week onze handen hieraan vol hebben. Maar dat doen we met alle liefde."

Emmeloord
Ook in Emmeloord is er een inzameling voor Oekraïne. Deze actie is een initiatief van de Polen Krzysztof Kalita en Robert Mokrowiecki. Pakketten met goederen, voorzien van de gegevens van de afzender, kunnen op twee adressen worden afgegeven. Gevraagd wordt onder meer om slaapzakken, dekens, luiers, melkpoeder en spullen voor persoonlijke hygiëne.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel