Almere krijgt een immersief museum, maar wat is dat?

ALMERE • Ma 28 februari 2022 | 6:42 • Maandag 28 februari 2022 | 6:42

Jezelf letterlijk onderdompelen in kunst; dat is de bedoeling bij 'immersieve kunst.' De kunststroming is in Nederland nog redelijk onbekend, maar dat gaat veranderen. Vijf immersieve werken zijn vanaf april te zien in kunstpaviljoen M. op de Floriade. Er zijn plannen om uiteindelijk een permanent en groot kunstmuseum te bouwen in Almere dat volledig in het teken zal staan van 'onderdompelende kunst'.

Maar hoe ziet die immersieve kunst er nu eigenlijk uit? "Het is geen kunst aan de wand of op een sokkel. Het zijn echt kunstwerelden waar je instapt. Je loopt erin. Je ervaart het om je heen, met al je zintuigen", vertelt Denise de Boer. Zij is als manager betrokken bij kunstpaviljoen M. en is ook bezig om de komst van het museum voor te bereiden. "We hebben heel bewust gekozen voor een immersief museum, omdat dat er in Nederland nog niet is. Immersieve kunstwerken hebben veel ruimte nodig. Die ruimte is er niet genoeg in bestaande musea in het land, maar in Almere straks wel", aldus De Boer.

Immersieve kunst of immersief 'gemaakte' kunst
Volgens De Boer zijn er verschillende soorten immersieve kunst. Er is op dit moment een populaire immersieve expositie die in een aantal steden in Europa te zien is: de 'Van Gogh – Immersive Experience'. "Dat is zeker indrukwekkend. Werken van Vincent van Gogh worden groot geprojecteerd. Je loopt dan echt door schilderijen heen. Toch is dat iets heel anders dan wat wij in Almere willen. Het werk van Van Gogh is natuurlijk nooit zo bedoeld. Bij ons wordt de ervaring echt gecreëerd door de kunstenaar. De maker wil je daarbij echt iets meegeven”, vertelt museummanager De Boer. "Een surrealistische omgeving die echt wat met je doet."

Kunstmuseum Almere is een ambitieus project
De plannen voor het permanente museum in Almere krijgen steeds meer vorm. Het gebouw moet zes grote tentoonstellingszalen krijgen, met een wisselende collectie. Daarnaast ook een zaal die dag en nacht te bezoeken is. Volgens De Boer ontstaat veel immersieve kunst in de muziek-, festival- en club-omgeving. Dat is ook de plek waar veel opkomende immersieve kunstenaars voor het eerst ontdekt worden.

Door ook 's avonds en 's nachts open te zijn, kan het museum een belangrijke bijdrage leveren aan het nachtleven van Flevoland en zo een jongere doelgroep in aanraking laten komen met het museum. In het museum moet ook ruimte zijn voor een kunstdoolhof en een bar op het dak waar lichtkunstwerken te zien zijn.

Immersieve kunst tot nu toe in Nederland
In Amerika zijn al grote immersieve werken en kunstdoolhoven te zien, maar in Europa bleef het tot nu toe bij tentoonstellingen of losse werken. Nederlanders die nu immersieve kunst willen zien, moeten afreizen naar museum 'De Pont' in Tilburg. Daar wordt werk van de Duitse kunstenaar Wolfgang Leib getoond. 'Wachsraum' is een soort tunnel van grote panelen van bijenwas. Je kunt daar in lopen, maar ook de geur van de was is een onderdeel van de immersieve ervaring.

Wolfgang Laib's Wachsraum

Immersief doolhof
Op een andere plek in Tilburg staat nog een tweede werk. Doloris' Meta Maze is een immersieve doolhof, die als een surrealistische wereld overkomt. "Wat wij doen, ligt op de grens van kunst en entertainment. Bezoekers gaan hier in hun eentje het doolhof in en komen daar echt in een andere wereld terecht. Dat doet wat met je", vertelt bedenker Joep van Gorp.

In Almere zou ook een doolhof moeten komen, vertelt manager Denise de Boer. "Maar dat wordt wel anders dan dat in Tilburg. Wij willen het maken met de bezoekers van het museum, waardoor het doolhof steeds anders is en waardoor je ook wilt terugkomen."

Correctie: In eerste instantie stond in de eerste alinea dat de bouw van het permanente museum over drie jaar van start gaat. Daar moeten de gemeenteraad en Provinciale Staten echter nog een beslissing over nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel