Windmolens langs IJsselmeerdijk vervangen door grotere exemplaren

LELYSTAD • Ma 28 februari 2022 | 10:30 • Maandag 28 februari 2022 | 10:30

De 28 windmolens langs de IJsselmeerdijk tussen Lelystad en de Ketelbrug worden de komende tijd afgebroken. Er komen 24 grotere en krachterige windmolens voor terug, meldt energiebedrijf Vattenfall.

De molens worden vanaf volgende week een voor een uitgezet en klaargemaakt voor demontage. In april worden de windmolens daadwerkelijk afgebroken. Dat gebeurt met behulp van hijskranen die op pontons in het IJsselmeer liggen. De drie wieken en de neuskegels worden gezamenlijk van de turbines gehaald en op een ponton gelegd. Daar worden ze uit elkaar gehaald en daarna via het water afgevoerd. Volgens Vattenfall wordt het grootste gedeelte van de windmolens gerecycled.

Windpark Irene Vorrink werd in 1997 opgeleverd. Volgens de energiemaatschappij is het een van de oudste nog werkende windparken van Nederland. "De hoeveelheid elektriciteit die we nu met 28 windmolens produceren kunnen we straks met drie van de 24 nieuwe turbines af", zegt een woordvoerder van Vattenfall.

De nieuwe turbines zijn niet alleen krachtiger, ze zijn ook een stuk groter. De oude windmolens hadden een masthoogte van 50 meter en de wieken reikten tot 80 meter. De nieuwe molens worden 121 meter en de wieken komen tot en hoogte van 200 meter.

Het demonteren duurt tot aan de zomer. In 2023 worden de nieuwe turbines gebouwd en het jaar daarop moet het project helemaal zijn afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel