Geen financiering voor schoonmaak op Wereldwaterdag

LELYSTAD • Di 1 maart 2022 | 19:30 • Dinsdag 1 maart 2022 | 19:30

De gemeente Lelystad, het waterschap en de provincie Flevoland willen geen geld beschikbaar stellen voor de Wereldwaterdag op 22 maart. Op die dag worden op veel plaatsen in Europa rivieren schoongemaakt.

Lelystad heeft geen rivier, toch had de Nederlandse organisatie van de dag graag gezien dat ook Lelystad zou worden meegedaan, door bijvoorbeeld een andere watergang schoon te maken. "Het is pijnlijk en gaat me aan het hart", zegt Erik van Loon namens de organisatie. "Ik baal daar natuurlijk enorm van omdat ik juist Lelystad en de 11 andere provinciehoofdsteden had uitgekozen voor de dertigste editie van de UN - International Day of Water en vijftien jaar Stichting Aquarius (de organisator van de dag, red.)."

Ook het jubileum de afsluiting van de Afsluitdijk 90 jaar geleden en de daarmee ingezette inpoldering van de Zuiderzee en het ontstaan van de twaalfde provincie Flevoland leek Van Loon een goede reden om Lelystad mee te laten doen.

Van Loon had gevraagd om een budget van 750 euro, dat is volgens hem nodig om de watergang schoon te maken. Zeker met het oog op de grote budgetten voor de Floriade in Almere snapt Van Loon niet dat Lelystad dit project niet wil financieren.

Oplossing
Om toch te zorgen dat er ook in Flevoland wordt schoongemaakt, worden er kranten verspreid in Lelystad. "We maken er een 'doe-het-zelfeditie' van waarbij mensen in de krant de route vinden die ze kunnen lopen om schoon te maken." Van Loon hoopt dat de Lelystedelingen zelf op pad gaan.

Dichtbundel
"Niet iedereen wil met zijn voeten in de modder en daarom hebben we ook nog iets anders bedacht. Er komt een dichtbundel met gedichten in het thema. Zo kunnen ook kunst en cultuur een bijdrage leveren." Het thema van dit jaar is: grondwater, maak het onzichtbare, zichtbaar. "Een mooie uitdaging dus wil je liever schrijven of dichten, dan ben je van harte welkom."

Alles kan ingestuurd worden via www.wereldwaterdag.nl.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel