VNG vraagt gemeenten naar opvangmogelijkheid Oekraïners

FLEVOLAND • Wo 2 maart 2022 | 14:56 • Woensdag 2 maart 2022 | 14:56

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gemeenten in Flevoland gevraagd te inventariseren welke opvangmogelijkheden zij kunnen bieden voor Oekraïense vluchtelingen. Sinds de Russische inval zijn veel inwoners van het Oost-Europese land op de vlucht geslagen. De verwachting is dat uiteindelijk ook veel Oekraïners in Nederland terecht zullen komen.

De VNG heeft de gemeenten per brief gevraagd of zij locaties voor de opvang van deze vluchtelingen beschikbaar kunnen stellen. Mocht dat het geval zijn, dan wil de VNG ook weten hoe lang de locaties beschikbaar zijn en voor hoeveel mensen er plaats is. De gemeenten Noordoostpolder, Lelystad en Almere laten alvast aan Omroep Flevoland weten dat ze de mogelijkheden aan het bekijken zijn. Ze kunnen nog geen mogelijke locaties of aantal opvangplekken noemen. De gemeente Almere zegt ook te inventariseren welke initiatieven er verder in de stad worden genomen en hoe de gemeente daar eventueel bij kan helpen. De gemeente Zeewolde heeft momenteel geen locatie die direct beschikbaar is voor de opvang van vluchtelingen. Wel gaat de gemeente kijken weke locaties beschikbaar gemaakt kunnen worden.

Omdat vluchtelingen uit Oekraïne geen visum hoeven te hebben om naar Schengenlanden te reizen, moet de opvang op een andere manier worden georganiseerd dan bij eerdere vluchtelingenstromingen. Mensen die voor de oorlog in Syrië op de vlucht waren, kwamen in eerste instantie bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) terecht en werden daarna over het land verdeeld. Bij de opvang van Oekraïners hebben gemeenten een grotere rol in het organiseren van de opvang.

Mochten Oekraïners besluiten om bijvoorbeeld om politieke redenen asiel in Nederland aan te vragen, dan komen zij overigens wel bij het COA terecht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel