Verstandelijk beperkten helpen in stembureaus

FLEVOLAND • Wo 2 maart 2022 | 22:47 • Woensdag 2 maart 2022 | 22:47

Wie in Almere, Noordoostpolder of Zeewolde woont, kan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een zogenoemd Prokkelduo tegenkomen in het stembureau. Zo'n duo bestaat uit een lid van het stembureau en iemand met een licht verstandelijke beperking.

Zo zorgen de initiatiefnemer van deze campagne Stichting Prokkel, zorgaanbieders en gemeenten, er samen voor dat ook mensen met een licht verstandelijke beperking te maken kunnen krijgen met het democratische proces. Daarvoor was vorig jaar, in zeven gemeenten, al een succesvolle pilot tijdens de landelijke verkiezingen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben zich meer dan 125 gemeenten aangemeld, waaronder dus Almere, Noordoostpolder en Zeewolde.

Marian Geling van stichting Prokkel: "In Nederland zijn één miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook zij doen graag mee in de maatschappij en daarom is het niet alleen belangrijk dat de processen rondom verkiezingen begrijpelijk zijn, maar ook dat ze er zelf een actieve rol in hebben."

Een van die manieren is om ze vrijwilligerswerk te laten doen op stembureaus. Ze krijgen dezelfde taken als de andere stembureauleden, met het enige verschil dat ze hierin - indien nodig - ondersteund worden door een stembureaulid. "Deze twee vormen samen een Prokkelduo."

De meeste vrijwilligers hebben inmiddels de toelatingstoets achter de rug en zijn dus klaar voor 14, 15 of 16 maart. Geling kijkt er naar uit: "Iedereen is goed geïnformeerd, zodat de dagen soepel kunnen verlopen. Als het goed is hebben ze dan niet alleen een mooie maatschappelijke bijdrage geleverd aan de samenleving, maar ook gewoon een leuke dag samen gehad."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel