Urker vissers kunnen mogelijk niet uitvaren door extreem gestegen olieprijzen

URK • Vr 4 maart 2022 | 6:04 • Vrijdag 4 maart 2022 | 6:04

Urker vissers worden indirect getroffen door de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Mede door het conflict zijn de olieprijzen als een raket omhoog geschoten en dat betekent voor de vissers een enorme extra kostenpost. De vrees bestaat dat een deel van de vissers noodgedwongen aan wal moet blijven, omdat uitvaren wellicht niet meer rendabel is.

Sinds januari is de prijs per liter met ruim 70 procent gestegen. Dat betekent dat sommige vissers ruim 10.000 euro extra per week kwijt zijn aan gasolie.

"Ja, daar is eigenlijk maar één woord voor: dramatisch", zegt Geert Meun van VisNed, de organisatie die de belangen van de Urker vissers behartigt. "Je ziet dat de gasolieprijs al in januari is beginnen te stijgen maar de laatste dagen is de prijs echt geëxplodeerd. Het is vandaag boven de negentig eurocent per liter."

Niet uitvaren is goedkoper
Meun vreest dat verschillende viskotters komende week thuisblijven. Zonder inkomen. Is dat goedkoper dan uitvaren? "Als we kijken wat nu de opbrengst is en we kijken naar de kosten, dan is het niet rendabel om uit te varen. Dan moet er elke week zwaar geld bij."

Ook eigenaar Cees Post van de UK 176, die de naam 'De Verwachting' draagt, heeft er een hard hoofd in dat er nog geld verdiend kan worden met de huidige olieprijzen: "Nou, ik denk het niet", legt Cees Post uit. "Mensen doen er alles aan, maar op een gegeven moment zit je wel op een grens. En ik denk dat we daar nu overheen zitten."

Steunmaatregel
Volgens VisNed is de oplossing voor de vissers op de korte termijn een steunmaatregel vanuit de overheid. "We overleggen op dit moment intern, maar ook met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over wat er mogelijk is", vertelt Geert Meun van VisNed. "Er wordt gesproken over een 'stillegregeling'. Daarmee kunnen de vaste lasten van de vissers in ieder geval gecompenseerd worden, zolang de schepen niet kunnen varen. We hopen op die manier deze moeilijke tijd te overbruggen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel