Flevolandse ondernemers figureren in documentaire over circulaire economie

ALMERE • Vr 4 maart 2022 | 16:20 • Vrijdag 4 maart 2022 | 16:20

Hergebruikt beton, kant-en-klare huizen van duurzaam materiaal en volledig gerecyclede matrassen. Verschillende Flevolandse duurzame ondernemingen figureren in een documentaire die vrijdag in de Kinepolis in Almere Stad in première is gegaan.

Het idee voor de documentaire kwam bij de provincie Flevoland vandaan. "Wij hebben geprobeerd om te kijken naar een manier om de circulaire economie en de enorme beweging die in Flevoland op dat thema al gaande is aansprekend voor het voetlicht te brengen", zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman.

Het doel van de provincie is om in 2030 volledig circulair zijn. Dat wil zeggen: dat producten herbruikbaar zijn en worden gemaakt uit gerecyclede materialen. Chico van Hemert is met zijn RetourMatras één van de ondernemers die in de documentaire Circulair Flevoland 2030 voorbijkomt. Het bedrijf haalt oude matrassen uit elkaar en verwerkt de overgebleven materialen onder meer tot ondertapijten en isolerend materiaal. Van Hemert weet niet of het doel van de provincie haalbaar is. "Het is een hele ambitieuze doelstelling. Dat heeft niet alleen te maken met de technische mogelijkheden maar ook met de bereidwilligheid. We hebben al veel investeringen gedaan in het verleden en die dienen ook terugverdiend te worden."

Ook gedeputeerde Cora Smelik kan niet garanderen dat de doelstelling gehaald gaat worden. "Als we nu zo doorgaan dan zijn we er nog niet. Maar je ziet wel dat steeds meer bedrijven naar de toekomst gaan kijken en die willen we dan ook met deze film goed inspireren."

De documentaire is op YouTube te bekijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel