Kerken: bidden en vluchtelingen uit Oekraïne opvangen

LELYSTAD • Zo 6 maart 2022 | 13:34 • Zondag 6 maart 2022 | 13:34

Ruim honderd mensen kwamen zondagmiddag af op de solidariteitsbijeenkomst voor Oekraïne op het Stadhuisplein in Lelystad. De bijeenkomst was georganiseerd door het Platform Lelystadse Kerken (PLEK).

Er werd gezongen en gebeden voor het Oekraïense volk dat lijdt onder de Russische inval. Doel van de manifestatie was volgens dominee Klaas de Lange "uiting geven aan gevoelens van onzekerheid, angst, boosheid, frustratie en hoop". Onder de aanwezigen waren ook een tiental Oekraïners en mensen die net waren gevlucht voor de oorlog in hun land. "Dit geeft ons het gevoel dat we niet alleen zijn", zegt een mevrouw die hebben en houden achter heeft gelaten. Ze voelen zich gesteund door de manifestatie.

In toespraken werd opgeroepen om vluchtelingen onderdak te bieden. Burgemeester Mieke Baltus van Lelystad prees de verschillende hulpacties die al worden ondernomen maar had zelf nog geen concreet plan voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Baltus: "We zijn alle zeilen aan het bijzetten om te kijken wat we kunnen betekenen."
Veel Lelystedelingen gaven te kennen vluchtelingen op te willen vangen in hun huis. "Het gaat niet alleen om bidden maar ook concreet mensen opvangen", zei een mevrouw die met haar man naar de manifestatie gekomen was. Haar man vult aan: "We hebben er de afgelopen tijd over nagedacht en hebben aangeboden om drie mensen onderdak te bieden in ons huis."

Almeerse steun in Lumièrepark
Ook in Almere was zondagmiddag een korte bijeenkomst. Zo’n vijftig mensen kwamen bijeen bij het wensbankje in het Lumièrepark. Velen van hen hadden een gele bloem op de schouder of de Oekraïense vlag om de nek. Met het luisteren naar enkele toespraken, een gedicht en zang van een koor riepen zij op tot vrede in de wereld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel