Raad wil opvang voor Oekraïense vluchtelingen in SGL

LELYSTAD • Wo 9 maart 2022 | 8:32 • Woensdag 9 maart 2022 | 8:32

De gemeenteraad van Lelystad heeft dinsdag unaniem ingestemd met een voorstel om zo snel mogelijk een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in te richten. In eerste instantie wordt daarbij gedacht aan het voormalige pand van de Scholengemeenschap Lelystad (SGL).

Die locatie staat, zo zei burgemeester Mieke Baltus, ook bij de gemeente op één. "Dat betekent niet dat er niet nog heel veel geregeld moet worden qua inrichting en financiën. Maar het is een goede locatie voor de korte en middellange termijn." Ook De Schepenen, waar tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 vluchtelingen werden opgevangen, lijkt nog steeds beschikbaar. "Dat is onze locatie nummer twee."

Baltus kon de gemeenteraad nog niet vertellen hoeveel vluchtelingen onderdak kunnen krijgen in Lelystad. Wel maakte zij bekend dat de gemeente ook heel hard werkt aan een plek op de website waar mensen die privé onderdak of andere hulp willen bieden, terechtkunnen. "Er zijn heel veel initiatieven in onze stad. We willen dat zoveel mogelijk beantwoorden en kanaliseren."

Centrale plek
De gemeenteraad zou ook graag zien dat er één punt komt waar hulpgoederen voor Oekraïne heen gebracht kunnen worden. Mogelijk kan dat ook bij de SGL.

Het voormalige schoolgebouw diende deze winter al als regionale nachtopvang voor dak- en thuislozen, voor als het erg koud zou worden en de opvang in Almere te vol zou raken.

Zicht op vluchtelingen
Het voorstel om één en ander gemeentelijk te coördineren en opvanglocaties beschikbaar te stellen werd dinsdag ingediend door GroenLinks, die daarin werd gesteund door 14 van de 15 gemeenteraadsfracties. Meta Jacobs (VVD) gaf daarbij nog aan dat het ook belangrijk is om opvang in gastgezinnen bij de gemeente in kaart te brengen en bekend te maken. "Zodat we weten waar deze mensen zijn, ook voor als ze zorg en scholing nodig hebben." Het IDO heeft daarover al contact met gastgezinnen.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel