Vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen in Zeewolde

ZEEWOLDE • Do 10 maart 2022 | 6:01 • Donderdag 10 maart 2022 | 6:01

Een groep van twaalf Oekraïense vluchtelingen is woensdagmiddag aangekomen in Zeewolde. Het gaat om twee families met in totaal zeven kinderen. De groep is opgevangen door Zeewoldenaren Eddy en Mariana Knoop. Zij kennen de twee families door hun jarenlange contacten met de Oekraïense evangelische kerk God's Embassy Church in Kiev. De pastor van die kerk is een persoonlijke vriend.

"Wij komen al een aantal jaren in Oekraïne ", zegt Knoop. "We zijn er meerdere malen geweest voor conferenties. En dan werden we ondergebracht bij gastgezinnen. Deze familie is één van die gastgezinnen." Toen Rusland besloot Oekraïne aan te vallen, bedachten Eddy en Mariana Knoop zich geen moment. "We dachten direct aan Katiya en haar gezin, haar familie. En we dachten, hoe kunnen we ze helpen om hier te komen."

Het gaat om twee gezinnen. Eén gezin met vijf kinderen. En één moeder met twee kinderen. En de beide oma's. Volgens Knoop heeft president Volodomir Zelensky onlangs per decreet bepaald dat vaders van grote gezinnen niet beschikbaar hoeven te zijn voor het leger. Daarom mocht vader Vladislav Shcherbatyuk het land verlaten. Hij is blij dat hij zijn familie in veiligheid heeft kunnen brengen. "Wij zijn onze huizen in een voorstad van Kiev kwijt. Dat zijn twee grote huizen in het open veld. We zijn ook al onze spullen kwijt. Maar ik weet, hoe moeilijk ook, dat dat niet het belangrijkste is." Het gezin van Vladislav Shcherbatyuk vindt kracht in het geloof. "God zal ons door deze donkere tijd helpen. Ik weet niet wat er om de hoek ligt. Maar ik weet dat Hij ons op weg zal helpen."

Lange reis
De families zijn op de tweede of de derde dag van de Russische inval in de auto gestapt op weg naar Polen. Vanaf die grens zijn ze via Duitsland naar Zeewolde gereden. Vooral de rit naar de grens met Polen was zeer hectisch, zegt grootmoeder Irina Alexandrova. "Er stonden langere rijen bij de grens. Wij zaten in een grote bus met kinderen. En daarom konden we de rijen met auto's en vrachtwagens voorbij rijden. Wij hebben er 18 uur over gedaan om de grens te bereiken. Maar ik hoor ook van mensen die er 24 uur over gedaan hebben. Of 48 uur, twee hele dagen en twee hele nachten."

Het Zeewoldense echtpaar vangt de vluchtelingen niet thuis op, ze hebben onderdak voor hen gevonden in het buitengebied van Zeewolde en Almere. Eddy Knoop is op zoek naar meer opvangplekken. "Deze week staan er nog twee vluchtelingen op de planning. En die komen ook via de kerk waar wij contact mee hebben in Kiev."

Leegstaande boerderijen
De families hebben dan wel onderdak. Maar ze kunnen volgens Knoop veel beter terecht in de boerderijen aan de Baardmeesweg in Zeewolde. Die panden komen binnenkort leeg te staan in verband met de mogelijke komst van het datacenter van Meta. De bestemming nu is antikraak. Knoop hoopt dat de gemeente Zeewolde die panden beschikbaar gaat stellen aan de vluchtelingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel