OM eist in hoger beroep tot 5 jaar cel tegen valsemunters

ALMERE • Do 10 maart 2022 | 10:43 • Donderdag 10 maart 2022 | 10:43

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep celstraffen van twee tot vijf jaar tegen vier mannen die lid zouden zijn geweest van een valsemuntersbende in Almere. De hoogste eis is voor de vermeende leider.

Het viertal heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het namaken van bankbiljetten en het bezitten van middelen om dit te doen. Met papier en watermerkhologrammen uit China werden met name briefjes van 20 en 50 euro nagemaakt. Bij een van de verdachten werden achttien printers aangetroffen.

Wenskaarten
Ook zouden ze valse bankbiljetten naar het buitenland hebben vervoerd. De briefjes zaten onder meer tussen wenskaarten in een envelop. De vierde verdenking is het deelnemen aan een criminele organisatie. De rechtbank in Lelystad ging ook uit van doorvoer in Nederland, maar het OM ziet daarvoor te weinig bewijs in het omvangrijke zaakdossier 'Tulipa' dat in totaal ruim vijfduizend pagina's telt.

Maatschappelijke en economische schade
"De productie en distributie van vals geld, zeker op de schaal waarin de verdachten dat hebben gedaan, veroorzaakt grote maatschappelijke en economische schade en maakt ernstig inbreuk op het vertrouwen in het financiële stelsel", aldus de advocaat-generaal (de aanklager van het OM in hoger beroep).

"Daarbij komt dat in het maatschappelijk verkeer personen per ongeluk in het bezit kunnen komen van vals geld en daardoor financieel verlies leiden, of zelfs in de problemen kunnen komen met politie en justitie." Volgens de aanklager hebben de vier alleen oog gehad voor hun eigen financiële gewin.

Strafeisen
Een 28-jarige Almeerder was volgens het OM de leider van de bende. De hem opgelegde vijf jaar cel is in de ogen van de aanklager een passende straf. "Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden." Ook was hij in de proeftijd van een vorige veroordeling opnieuw in de fout gegaan.

Ook de opgelegde twee jaar cel aan een 26-jarige man is volgens het OM passend. Bij twee andere verdachten komt het OM tot een lagere eis ten opzichte van het vonnis van de rechtbank in Lelystad: voor een 25-jarige man 18 maanden cel (waarvan zes voorwaardelijk) en een 22-jarige man 720 dagen cel (waarvan 251 voorwaardelijk).

Terugbetalen
De rechtbank in Lelystad veroordeelde in september 2020 negen personen - waarvan één minderjarig - tot celstraffen voor het deelnemen aan de valsemunterij in Almere. Alleen het viertal is daartegen in beroep gegaan. Bijna allemaal, zeven van de negen, zijn in hoger beroep gegaan tegen het geld dat van de rechter terugbetaald moet worden. Bij elkaar gaat het om 600.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel