Flevolands statement tegen Rusland, opvang vluchtelingen nog weinig concreet

FLEVOLAND • Vr 11 maart 2022 | 10:53 • Vrijdag 11 maart 2022 | 10:53

De zes Flevolandse burgemeesters en Commissaris van de Koning Leen Verbeek hebben een gezamenlijk statement gemaakt tegen de inval van Rusland in Oekraïne. Via sociale mediakanalen laten ze weten de inval te zien als een daad van agressie die ten zeerste wordt afgekeurd.

"In gedachten zijn we bij de mensen in Oekraïne, we leven intens met ze mee", is in het statement te lezen. "Eens te meer wordt duidelijk hoe belangrijk het is om in vrijheid en zonder angst te kunnen leven. Om veilig te zijn. De Russische inval in Oekraïne doet ons beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is."

Wat er naast het statement per gemeente ook concreet gedaan wordt aan opvang voor Oekraïense vluchtelingen is nog niet heel duidelijk. Omroep Flevoland heeft de gemeenten hier vragen over gesteld, maar er waren nog weinig concrete antwoorden. De gemeenten Urk, Dronten, Zeewolde en Almere laten weten nog te inventariseren waar ze vluchtelingen kunnen opvangen binnen hun gemeente. Ook worden er nog geen aantallen genoemd. Noordoostpolder noemt op hun website wel dat de mogelijkheid wordt onderzocht om vluchtelingen in hotels op te vangen.

In Biddinghuizen gaat het gebouw Het Koetshuis een tijdelijke opvangplek bieden. Hoeveel vluchtelingen hier terecht kunnen en voor hoe lang is echter nog onduidelijk. Het gebouw zou eigenlijk op 1 april gesloopt worden om plaats te maken voor een dagopvang.

Duizend opvangplekken binnen twee weken
De Veiligheidsregio Flevoland heeft een week geleden van de overheid de opdracht gekregen om binnen twee weken 1000 opvangplekken te creëren, net als alle andere veiligheidsregio's. Op termijn moeten daar nog 1000 plekken bijkomen.

Zeewolde laat weten dat ook de particuliere initiatieven voor opvang in kaart worden gebracht. De gemeente verwacht hierbij binnenkort ook nog een update van Vluchtelingenwerk Nederland, het Rode Kruis en het Leger des Heils, die ook een coördinerende rol hebben.

Almere zegt ook nog geen totaalbeeld te hebben van de particuliere opvang. Wel verwijzen ze mensen die hulp willen bieden inmiddels door naar de gemeentewebsite. Hier zijn onder andere de kanalen te vinden die mensen aansturen bij het aanbieden van hulp. Ook Urk heeft een aparte pagina met informatie op de site staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel