Dinsdag stakingactie tegen bezuinigingen op jeugdzorg

FLEVOLAND • Ma 14 maart 2022 | 16:57 • Maandag 14 maart 2022 | 16:57

Flevolandse jeugdzorgwerkers doen dinsdag mee aan de landelijke actie tegen bezuinigingen op de jeugdzorg. Een deel van de medewerkers van in ieder geval de zorginstellingen Triade Vitree, Pluryn en Save legt voor 24 uur het werk neer. Ook gaan actievoerders naar Den Haag, waar op het Malieveld een grote manifestatie plaats vindt. Vakbond FNV zegt duizenden actievoerders in de Hofstad te verwachten.

Volgens bestuurder Jeugdzorg bij de FNV Maaike van der Aar gebeurt op dit moment waar jeugdzorgwerkers al jaren voor waarschuwen: "Het stelselmatig bezuinigen op jeugdzorg en het vasthouden aan een onwerkbaar stelsel heeft de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren zo uitgehold dat mensen er niet langer verantwoordelijk voor willen en kunnen zijn. Aanbieders werken noodgedwongen tegen kostprijs, of zelfs daaronder. Dat kun je geen jaren volhouden, dat weet elke ondernemer", zegt Van der Aar.

Bezuinigingen moeten van tafel, geld van Rijk moet geoormerkt
De FNV-bestuurder stelt dat er nu opnieuw 'zonder plan en zonder zicht' landelijk zo'n anderhalf miljard bezuinigd moet worden en noemt dat volstrekt onacceptabel. "Dit kabinet heeft geen idee wat het voor een ellende het aanricht." De FNV eist dat de voorgestelde bezuinigingen op de jeugdzorg van tafel gaan en wil verder onder meer dat rijksgeld voor jeugdzorg wordt geoormerkt, voordat het aan gemeenten wordt overgemaakt. Dit betekent dat bij de verstrekking van het geld ook wordt vastgelegd waaraan het moet worden uitgegeven. Nu dreigen gemeenten het beschikbare geld volgens de vakbond ook aan andere dingen uit te geven.

De FNV spreekt van de grootste actie in de geschiedenis van de Nederlandse jeugdzorg. Volgens de vakbond zullen niet alleen jeugdzorgmedewerkers de manifestatie op het Malieveld bijwonen, maar sluiten ook ouders, jongeren, jeugdadvocaten, politici, docenten, studenten, gemeenteraadsleden en zzp'ers zich bij het protest aan.

Continuïteit zorg ondanks staking gegarandeerd
Een woordvoerder van Triade Vitree zegt niet te weten hoeveel medewerkers er precies morgen staken. Maar volgens haar komt de continuïteit van de zorg in Flevoland door de acties niet in gevaar.

Volgens vakbondsbestuurder Van der Aar wordt bij acties en stakingen in de zorgsector doorgaans een veiligheidsplan gemaakt, zodat er geen problemen ontstaan. Voor dinsdag is volgens haar alle 'planbare jeugdzorg' afgezegd, maar de crisisopvang gaat gewoon door. Een aantal medewerkers kiest ervoor om door te werken en maakt het volgens de FNV zo mogelijk dat collega's staken of naar Den Haag gaan.

Het protest in Den Haag start dinsdag om 13 uur. Vanuit Flevoland rijdt in elk geval een aantal bussen richting het Malieveld.

Max Tijnagel uit Flevoland is aanwezig in Den Haag.



Het Malieveld

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel