Brandstoftoeslag moet kottervissers weer laten uitvaren

URK • Wo 16 maart 2022 | 14:07 • Woensdag 16 maart 2022 | 14:07

Er is overeenstemming bereikt over een brandstoftoeslag op vis voor kottervissers. Woensdag zijn er landelijk afspraken gemaakt door onder meer de visafslagen, handel en visverwerkende industrie. Er is overeengekomen dat er een brandstoftoeslag komt op de visprijs van 75 cent per kilo voor de duurdere vissoorten zoals tong, tarbot en griet en voor de andere soorten 20 cent.

Het is de verwachting dat de meeste vissers hierdoor maandag weer zullen uitvaren. Deze week liggen er zo'n 40 schepen aan wal, waaronder zo'n 25 Urker kotters. Door de oorlog in Oekraïne is de brandstof voor de vissersvloot de afgelopen weken bijna twee keer zo duur geworden. Kotters varen niet meer uit, omdat de vis te weinig opbrengt om de brandstofrekening te betalen.

Door de verminderde aanvoer stegen de visprijzen afgelopen week met zo'n tien procent. Maar dat is volgens Jacob van Urk van PO Urk/VisNed niet voldoende om aan de visvangst te verdienen.

Goede stap
De brandstofprijs is sinds kort wat aan het dalen. Als dit doorzet zou het weer rendabel worden om te gaan vissen. Volgens Van Urk, die zelf ook visserman is, moet elke visser hierover weer zijn eigen afweging gaan maken. Maar volgens hem is de toeslag een eerste stap in de goede richting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel