Woningeigenaar moet 25.000 euro aftikken voor paar henneptakken op zolder

ALMERE • Do 17 maart 2022 | 8:49 • Donderdag 17 maart 2022 | 8:49

Een inwoner van Almere protesteert bij de Raad van State tegen de burgemeester. Die wil dat de man 25.000 euro betaalt wegens de vondst van takken met henneptoppen op de zolder van een woning aan de Habanerastraat in de Almeerse Parkwijk.

Maar het spul was voor eigen gebruik, zegt de advocaat van de Almeerder. De toppen lagen te drogen op oude kranten. Volgens de advocaat kan het zijn dat van de toppen niet meer dan vijf gram is overgebleven. En dat valt nog binnen de gedooghoeveelheid. De hennep zou alleen voor eigen medicinaal gebruik zijn geweest.

Volgens de gemeente wogen de toppen 296 gram. Daar blijft zo'n tien procent van over voor gebruik, aldus een toezichthouder. Dat is altijd nog zo'n dertig gram. En dat is een handelshoeveelheid, zegt een woordvoerster van de burgemeester. In Nederland is het toegestaan om voor eigen gebruik maximaal vijf gram soft drugs in bezit te hebben. Heeft iemand meer op zak, dan wordt dat beschouwd als handelshoeveelheid.

Dwangsom
De gemeente Almere heeft er bewust voor gekozen om de woning van de man niet te sluiten, maar een dwangsom op te leggen. Er waren geen klachten uit de buurt en het huis staat niet bekend als drugspand.

De Almeerder heeft een uitkering en zegt dat hij de 25.000 euro niet kan betalen. De gemeente vindt dat hij dat eerst maar moet aantonen. De Raad van State doet over zes weken uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel