Zeearendenpaar bouwt nieuw nest nadat oude is weggewaaid tijdens storm

LELYSTAD • Vr 18 maart 2022 | 14:57 • Vrijdag 18 maart 2022 | 14:57

Het zeearendenpaar in de Oostvaardersplassen is begonnen met de bouw van een nieuw nest. Zeearenden keren normaal gesproken altijd terug op het oude nest, maar dat waaide begin dit jaar tijdens storm Corrie uit de boom.

In de Oostvaardersplassen wordt sinds 2006 gebroed. Het paar dat nu een nest bouwt, zijn twee andere vogels. Vorig jaar werd er één jong geboren, in 2020 waren dat er drie.

900 kilo
Een nest van zeearenden is zo'n twee bij twee meter groot en weegt ongeveer 900 kilo. "Het nest bestaat uitsluitend uit takken", zegt boswachter Tjibbe Hunink van Staatsbosbeheer. "Je moet bedenken dat een zeearend qua spanwijdte ook wel een vliegende deur wordt genoemd. Hij heeft een spanwijdte van ongeveer twee meter. Dan kun je toch aardig wat takken naar boven brengen."

Haastklus
Omdat het oude nest van de zeearenden in januari kapot waaide, hebben de vogels minder tijd om een nest te bouwen. "Normaal doen ze daar bijna de hele winter over, waarbij het nest steeds groter wordt gebouwd. In dit geval zijn ze vanaf eind januari begonnen met bouwen."

Hunink hoopt dat het nieuwe nest klaar is voordat het broedseizoen aanbreekt. "Ze heeft al op het nest gezeten. Dat kan beteken dat de eileg heel erg nabij is. Er moet nog wel wat aan gebeuren, maar het voordeel is dat een zeearend gedurende het broedseizoen door kan gaan met bouwen."

Het is niet mogelijk om het gebied te betreden, maar volgens Hunink is het nest vanaf het uitkijkpunt de Grote Praambult goed te zien. Staatsbeheer hoopt binnen twee weken te kunnen melden dat de vogels op eieren zitten. Na ongeveer veertig dagen worden de jonkies dan geboren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel