Vrijwilligers planten 9000 bomen voor voedselbos

ENS • Vr 18 maart 2022 | 17:45 • Vrijdag 18 maart 2022 | 17:45

In de Noordoostpolder zijn vrijwilligers deze week begonnen met de aanplant van 9000 bomen voor een voedselbos. De aanleg van het voedselbos komt op het land van akkerbouwer Joost van Strien in Ens. Hij heeft het eerste veganistische groenteteeltbedrijf van Nederland.

"Een voedselbos is eigenlijk een ultieme vorm van inclusieve voedselproductie", legt Van Strien uit. "In een voedselbos gebeurt van alles. Er komen vogels en insecten op af, er groeien allerlei planten, struiken en bomen en uiteindelijk kun er ook nog voedsel uit oogsten."

Het idee is om op een nieuwe manier met voedsel om te gaan. Niet ieder jaar een heel stuk land omploegen voor een nieuw gewas maar een bos waar jaar op jaar kan worden geoogst van diverse bomen en waar insecten, schimmels en vogels ongestoord kunnen leven.

Biljoen bomen tegen klimaatverandering
Het idee om de bomen te planten komt van de 'Trillion Tree Campaign'. Dat is een internationaal project dat tot doel heeft wereldwijd een biljoen bomen te planten om zo klimaatverandering te bestrijden. Het wereldwijde IT-bedrijf Salesforce is sponsor van het project en kwam op die manier in contact met Joost van Strien die graag een voedselbos wil aanleggen.

"Ja, prachtig idee", vertelt Martijn Feekes van Salesforce. "Wat we heel erg aantrekkelijk vonden aan dit initiatief van Joost is dat het een stuk biodiversiteit geeft en een ander inkomstenmodel biedt dan de tien/elf gewassen die hij normaal teelt."

De eerste oogt moet al over twee jaar mogelijk zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel