Tentoonstelling gaat 120 duizend jaar terug in de tijd

LELYSTAD • Zo 20 maart 2022 | 17:04 • Zondag 20 maart 2022 | 17:04

'Ice Age Flevoland: van nijlpaard tot Neanderthaler.' Zo heet de tentoonstelling die dit weekend in Museum Batavialand geopend werd. De expositie verhaalt over het dierenleven in de ijstijd en over het leven van de Neanderthalers in dit deel van het vergane Doggerland.

Doggerland was het gebied van Nederland tot aan Engeland, dat door sommigen ook wel het Atlantis van de Noordzee wordt genoemd. In de vorige eeuw ontstond Flevoland daar als drooggelegde polder in het IJsselmeer. Die plek werd 120 duizend jaar geleden bevolkt door nijlpaarden, bosolifanten en Neanderthalers. Botten van deze zoogdieren en vuurstenen werktuigen van de voorouders van de mens zijn te zien in de tentoonstelling.

Botten en beenderen
Veel van die voorwerpen zijn gevonden door Frans Roescher uit Almere, één van de samenstellers van de tentoonstelling. "Ik ben al 25 jaar bezig en heb veel gevonden in het opgespoten zand van Almere, Lelystad, IJburg en op de Markerwadden", zegt de IJstijd-deskundige. "Fossiele botten en beenderen, door Neanderthalers gemaakte vuurstenen werktuigen, dat hebben we allemaal samengebracht in deze expositie. Met verklarende teksten laten we zien dat Flevoland een geschiedenis heeft die meer dan 100 duizend jaar teruggaat."

'Ice Age Flevoland' is een initiatief van AWN Nederlandse Archeologievereniging, afdeling Flevoland. De tentoonstelling in Museum Batavialand is te zien tot medio juni van dit jaar. Op 14 mei zijn er lezingen door diverse deskundigen over het onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel