Economie Metropoolregio groeit, welvaart blijft achter

FLEVOLAND • Ma 21 maart 2022 | 8:14 • Maandag 21 maart 2022 | 8:14

De economie in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waarin de provincies Noord-Holland en Flevoland en 31 gemeenten samenwerken, groeit het snelst van Nederland. Toch scoort het gebied slechter op het gebied van inkomen, gezondheid en woongenot, blijkt uit onderzoek van Rabobank.

"Het leefklimaat blijft achter ten opzichte van de rest van het land en mensen zijn lang niet altijd tevreden over hun woonsituatie, gezondheid en de milieukwaliteit", zegt hoofd RaboResearch Otto Raspe. Mensen met een laag- of middeninkomen, zoals politieagenten, leraren of zorgmedewerkers, kunnen het nauwelijks nog betalen om in de regio te wonen, zeggen de onderzoekers. Jong talent zoekt ook werk buiten het gebied.

"We willen niet terug naar de situatie van de jaren '60 en '70, toen in tien jaar tijd zo’n 20 procent van de inwoners, met name arbeidersgezinnen, vertrokken en de werkgelegenheid en economische groei flink daalde", stelt de bank.

In het onderzoeksrapport staan aanbevelingen om economische groei en de brede welvaart samen te laten gaan. Niet economische groei maar de mens moet centraal staan, zeggen de onderzoekers. Ook moet het onderwijs beter gaan aansluiten op de banen van morgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel