Gereformeerde kerk De Poort krijgt echt pijporgel

URK • Di 22 maart 2022 | 14:43 • Dinsdag 22 maart 2022 | 14:43

De gereformeerde kerk De Poort op Urk krijgt een echt pijporgel. Na een zoektocht van twee jaar is er voldoende tweedehands pijpwerk gevonden om het kerkorgel te bouwen.

Voor het nieuwe instrument gebruikt de kerk het oude pijpwerk van het gerestaureerde kerkorgel uit de Westerkerk in Enkhuizen. Daarnaast beschikt De Poort nog over pijpwerk uit de Bethelkerk op Urk dat niet gebruikt kon worden bij de restauratie van dat kerkorgel.

Toen De Poort gebouwd werd, was er geen geld voor een pijporgel. En dus wordt er sinds 2013 gespeeld op een elektronisch orgel. "Dat orgel heeft het moeilijk als de kerk vol is. Dan overstemmen de duizend zingende kerkgangers het elektronische orgel bijna", zegt Gerrit Barends, voorzitter van de orgelcommissie. Hij is blij dat zijn kerk nu een echt orgel heeft kunnen regelen.

"Na bijna 10 jaar kunnen we de kerk nu echt afbouwen. Het zal nog wel zo'n 2,5 jaar duren voordat het orgel klaar is. Het is allemaal handwerk en dat kost gewoon tijd. Het grote voordeel is nu ook dat we de orgelkast helemaal zelf kunnen maken. Zodat het orgel ook past bij de architectuur van onze kerk", besluit de glunderende voorzitter van de orgelcommissie.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel