GroenLinks wil onafhankelijk onderzoek naar situatie Porteum

FLEVOLAND • Vr 1 april 2022 | 17:12 • Vrijdag 1 april 2022 | 17:12

De Lelystadse GroenLinks-fractie wil een onafhankelijk onderzoek naar de situatie van scholencampus Porteum. De middelbare school krijgt op verschillende gebieden het oordeel 'onvoldoende' van de Inspectie van het Onderwijs. Dat blijkt uit een brief van het schoolbestuur aan docenten en medewerkers, die in handen is van Omroep Flevoland. Daarnaast bleek de onderwijsinstelling veel last te hebben van opstartproblemen.

"Op dit moment lijkt het erop alsof het niet een veilige situatie is voor leerlingen. In de zin van een veilig klimaat en een kwalitatief goed onderwijs", vertelt GroenLinks-raadslid Judith Boertjens. De situatie bij Porteum baart haar grote zorgen. Ook de leraren zouden werken in een niet-veilig klimaat. "Er gaan ontzettend veel leerkrachten weg." Daardoor zouden de leerlingen veel last van lesuitval hebben.

Het GroenLinks-raadslid heeft ook de brief gelezen die vanuit het bestuur van de school naar leraren en andere medewerkers is verstuurd. Daarin mist Boertjens 'kritische zelfreflectie'. Volgens haar krijgen corona en een rommelige start de schuld van de situatie waarin de school nu zit. "Maar je moet toch ook kijken naar je eigen handelen en waarom zoveel leerkrachten vertrekken. Dan moet je ook naar jezelf kijken van 'wat doen wij verkeerd?' Dat mis ik in de brief." In het onderzoek wil Boertjens dat daar naar gekeken wordt.

Porteum laat in een reactie weten het beeld van de vertrekkende leerkrachten niet te herkennen. Van de 500 medewerkers zouden er in de beginperiode acht zijn vertrokken. Daarvan zijn er ook weer twee teruggekomen zegt de woordvoerder van de school.

'Vinger aan de pols'
Fractievoorzitter Dennis Grimbergen van de VVD laat weten nog niet te willen reageren op de berichtgeving. De partij wil zelf het eindrapport lezen en dan conclusies trekken. Mocht dan blijken dat de school nog steeds onvoldoendes scoort, is dat volgens de fractievoorzitter ‘uiterst teleurstellend’.

Rob Ros van de PvdA vindt de situatie 'niet best' en wil met de nieuwe gemeenteraad in gesprek.

De fractie van Jong Lelystad laat weten niet blij te zijn met de score, maar begrijpt wel waar het door komt. Fractievoorzitter Murat Aktan laat weten de situatie nauwlettend te volgen en wil dat het onderwijs snel verbetert. "Het is daarom zaak dat Porteum met een goed plan komt om enerzijds de huidige eventuele leerachterstanden te verhelpen en anderzijds de kwaliteit van het onderwijs op de lange termijn te waarborgen. Wij zullen in elk geval een vinger aan de pols houden."

Problemen
Omroep Flevoland ontving meerdere reacties op het nieuws over het inspectierapport voor Porteum. Volgens een oma van een van de leerlingen is er sprake van ernstig lesuitval. Er zou bijvoorbeeld een half jaar geen Engels en Duits zijn gegeven, zegt zij. Ook zou er weinig interesse zijn in de leerlingen, aldus de oma.

Een leerlinge laat weten dat ziekmelden op school een probleem is. Dat moet je bij de toezichthouders doen maar die zitten nooit op hun plek, zegt zij. Ook zou de receptie geregeld onbemand zijn. "Ik heb een kwartier gewacht maar er kwam niemand. Ik ben toen naar docenten gegaan om te vragen wat ik moest doen. Als antwoord kreeg ik dat ik het maar bij een ander gebouw moest proberen."

Volgens een moeder van een vwo-scholier is de omgang tussen docenten en leerlingen "onprofessioneel". De moeder spreekt onder meer over "willekeurige beslissingen (bijvoorbeeld ongenuanceerd straffen), geen enkel gehoor willen/kunnen geven aan mening/perceptie van de leerling en leerlingen ongevraagd lastig vallen met privéverhalen". Dat zou volgens haar los moeten worden gezien van de nieuwe campus. "Dit zijn eigenschappen en vaardigheden die niet nieuw moeten worden ontwikkeld vanwege een andere omgeving."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel