Voelen, proeven, zien, ruiken en horen in het nieuwe Zintuigenbos

ALMERE • Ma 4 april 2022 | 13:21 • Maandag 4 april 2022 | 13:21

Leerlingen van de Almeerse school De Lichtboei openden maandag het nieuwe Zintuigenbos bij stadslandgoed De Kemphaan in Almere. In het bos van natuurorganisatie Stad&Natuur kan iedereen - met of zonder beperking - verblijven en hun zintuigen laten prikkelen.

Het Zintuigenbos bestaat uit vijf 'boskamers'. Deze zijn allemaal gericht op één van de vijf zintuigen: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. De paden zijn toegankelijk gemaakt voor mensen die slecht ter been zijn of gebruikmaken van een rolstoel, scootmobiel of rollator.

Voor mensen met een visuele beperking staan er bordjes met teksten in contrast en in brailleschrift. Er zijn verhoogde elementen en plantenbakken neergezet, waar ook mensen in een rolstoel goed bij kunnen, en op verschillende plekken staan aangepaste zitjes.

Speciaal voor scholen is er een lesprogramma ontwikkeld, zodat kinderen in het bos les kunnen krijgen. Daarnaast is er een kinderboek geschreven en een bijpassend lied gemaakt. Bedenker Jacco Steendam: "Je gaat hier echt je zintuigen gebruiken en dan gaan ze daar op school creatieve dingen mee doen."

In elke themakamer kunnen bezoekers via een QR-code luisteren naar een fragment uit het audioboek 'Het Zintuigenpaleis'. Zo ontdekken ze over zintuigen bij mensen, dieren en planten. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het inclusieve Zintuigenbos is het uitzichtplateau. Bezoekers kunnen hier genieten van het uitzicht over het landschap.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel