Driehonderd arbeidsmigranten kunnen terecht op nieuw huisjespark

ENS • Ma 4 april 2022 | 23:17 • Maandag 4 april 2022 | 23:17

Deze week wordt de laatste hand gelegd aan honderdvijftig huizen voor arbeidsmigranten in Ens. De woningen staan op een terrein aan de Zwartemeerweg en zijn gebouwd door uitzendbureau Level One uit Emmeloord. Het huisjespark biedt plaats aan driehonderd bewoners.

Volgens Ronald van den Berg van Level One is zijn uitzendbureau ingesprongen op beleid van de gemeente dat in 2012 werd gemaakt. "De woningen moesten in het glastuinbouwgebied komen met de bedoeling dat de mensen zo dicht mogelijk bij het werk wonen", zegt hij. Level One bouwde eerder al drie parken voor arbeidsmigranten in Marknesse, Luttelgeest en Swifterbant. Het is een totaalconcept met allerlei voorzieningen en is populair onder de arbeidsmigranten.

Fietsen
"De huisjes zijn zelfvoorzienend en volledig ingericht. Arbeidsmigranten kunnen met twee personen in de woning. Ze hebben een woonkamer, slaapkamer, keuken en douche en een terras met twee stoelen. Verder krijgen de bewoners twee fietsen, is er recreatie, een wasservice en is televisie en internet in de huurprijs inbegrepen", aldus Van den Berg. De kosten zijn 73,20 euro per persoon per week.

Parkeerplaatsen
Werkgevers van de arbeidsmigranten zijn blij dat hun personeel een knappe woonruimte heeft in de buurt. "Wat wij heel duidelijk merken is dat onze parkeerplaats niet meer vol is met auto's", zegt René Wouters van kwekerij Wouters in Ens. "Er staan nu heel veel zwarte fietsen. Mensen komen fris op het werk en zijn blij. Het werkt gewoon super."

Privacy
Het Poolse stel Patrick en Magdalena - allebei 22 jaar oud - werken inmiddels drie jaar in Nederland. Ze wonen sinds twee maanden op het park aan de Zwartemeerweg. "Ik vind het geweldig", vertelt Patrick. Het huis heeft mooie nieuwe meubelen en een ijskast en buiten ziet ook alles er heel mooi uit."

"Het is beter om met z'n tweeën te wonen dan op een plek met meerdere mensen. We hebben meer plek en meer privacy", vertelt Magdalena. "Ik ben heel blij met dit huis."

De officiële opening van het park aan de Zwartemeerweg in Ens is op zaterdag 4 juni.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel