Informateurs NOP: 'Coalitie met Politieke Unie, CU-SGP en CDA'

FLEVOLAND • Di 5 april 2022 | 21:42 • Dinsdag 5 april 2022 | 21:42

Een coalitie van Politieke Unie, ChristenUnie-SGP en CDA ligt het meest voor de hand in Noordoostpolder. Dat is de conclusie van informateurs Andries van Daalen en Jan Westmaas. Zij presenteerden dinsdagavond hun bevindingen in de gemeenteraadsvergadering.

Volgens de informateurs geeft de uitslag van de verkiezingen in Noordoostpolder "geen indicatie van de kiezer dat er in de basis per definitie een andere afslag genomen moet worden." Daarom adviseren ze de drie grootste partijen om een coalitie te vormen. Die vormen samen een meerderheid met 17 van de 29 zetels. Het advies is om drie wethouders te benoemen. Mochten de partijen een vierde bestuurder nodig vinden, dan zou dat een wethouder van buiten moeten zijn die wordt gesteund door alle coalitiepartijen, zeggen Van Daalen en Westmaas.

Vernieuwing
Om tot een coalitie te komen, moeten de partijen het nog wel eens worden over vernieuwende onderwerpen zoals de winkelopenstelling op zondag en het softdrugsbeleid, stellen de informateurs.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering vroegen D66, PvdA en VVD zich af of de Politieke Unie vasthoudt aan die vernieuwing. De koopzondagen en een coffeeshop waren belangrijke verkiezingsthema's voor die partij. Dat blijft zo, laat PU-fractievoorzitter Toon van Steen in een reactie weten.

ONS, VVD en PvdA
Mochten Politieke Unie. CU/SGP en CDA van mening zijn dat een vierde partij zich moet aansluiten, dan adviseren de informateurs in eerste instantie naar ONS te kijken.

Mochten de partijen er niet uitkomen, dan adviseren de informateurs om te kijken naar een combinatie tussen Politieke Unie, CDA, ONS en VVD. Dat is volgens hen eveneens een brede coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag. Tenslotte noemen ze een derde optie met de PvdA, waarbij het CDA ingewisseld kan worden voor de VVD.

Formateur
De Politieke Unie (PU) zegt nu allereerst te kijken naar de optie met ChristenUnie-SGP en CDA. Andries van Daalen gaat nu aan de slag als formateur en gaat met de drie partijen in gesprek. Het is de bedoeling om te komen tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Van Steen (PU) zegt dat er nog wel wat kopjes koffie gedronken zullen moeten worden om het eens te worden over de vernieuwende thema's.

Dronten
Elders in Flevoland laten de adviezen aan de gemeenteraden nog op zich wachten. Zo verwacht informateur Bahreddine Belhaj op dinsdag 12 april meer duidelijkheid te kunnen geven aan de gemeenteraad van Dronten. Samen met mede-informateur Harm-Jan van Schaik voert Belhaj gesprekken met alle Dronter partijen. Belhai is te spreken over de manier waarop de partijen over elkaar praten en verwacht dan ook dat partijen snel een college kunnen vormen. De informateur verwacht in de tweede helft van mei met een nieuw college te komen.

Zeewolde
De informateur in Zeewolde, Ton Roerig, laat weten bezig te zijn met de eerste gespreksronde. De gesprekken met de partijen gaan over de rol die zij kunnen spelen in een nieuw college. Het vinden van een meerderheid is in principe niet nodig, omdat Leefbaar Zeewolde met tien zetels al een absolute meerderheid heeft in de gemeenteraad van Zeewolde. Roerig hoopt volgende week de eerste conclusies te kunnen delen.

Lelystad
In de gemeente Lelystad gaan Magdaleen Sturm en Herman Grootelaar aan de slag als procesbegeleider. Het duo moet daar zorgen voor een breed gedragen raadsakkoord. Daarvoor is dinsdagavond een motie aangenomen op initiatief van VVD, JongLelystad en GroenLinks. Deze partijen willen dat het besturen van de gemeente Lelystad de komende vier jaar anders gaat dan voorheen. In het raadsakkoord komen de grote thema's te staan waar de meeste partijen het over eens zijn.

Urk
Op Urk zijn de gesprekken met alle partijen gaande. Informateur Nathanaël Middelkoop weet nog niet of er een tweede ronde met gesprekken nodig is. De informateur hoopt rond Pasen met een eindrapport te komen richting de Urker gemeenteraad.

Almere
Vanuit Almere is nog geen reactie gekomen over de formatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel