Omleiding tractoren en vrachtwagens leidt tot gevaarlijke nieuwe knelpunten

MARKNESSE • Do 7 april 2022 | 6:04 • Donderdag 7 april 2022 | 6:04

Een voorgestelde omleiding van trekkers en vrachtwagens in Marknesse leidt tot zorgen. Inwoners van het dorp vrezen dat de nieuwe route, iets buiten het centrum, verkeersopstoppingen en gevaarlijke situaties tot gevolg heeft. Door de tijdelijke afsluiting van de rotonde bij de Oosterringweg komen de verwachte problemen nu al in beeld.

De gemeente Noordoostpolder wil met de voorgestelde route de situatie verbeteren, iets dat volgens de Marknessenaren ook zeker nodig is. "Ze rijden nu vanuit Kraggenburg dwars door het dorp heen en via de rotonde weer het dorp uit", vertelt dorpsvoorzitter Carole Vroegop. "Het geeft overlast voor de overige weggebruikers omdat het vrachtverkeer en de landbouwvoertuigen best groot zijn."

Verkeer komend vanaf de zuidkant van Marknesse moet normaal gesproken over de Breestraat en het Oosteinde rijden om af te kunnen slaan naar de Marknesserweg of naar de Vollenhoverweg. Die situatie wordt ook al jaren gekenmerkt als gevaarlijk.

Oudeweg
De gemeente heeft daarom het plan opgevat om de route door het dorp te verleggen. De tractoren en het vrachtverkeer moeten via de Oudeweg - op het industrieterrein van Marknesse - het dorp worden uitgeleid. Toch zijn ook daar veel inwoners op tegen. "We zijn bang voor opstoppingen voor fietsers en voetgangers", zegt Vroegop. "Het wordt er door een aantal knelpunten niet veiliger op. Het verkeer heeft te weinig ruimte en kan elkaar gewoon niet passeren en dat levert overlast op."

De route die landbouwverkeer nu door Marknesse moet afleggen. In het groen de huidige route, met de groene stippellijn is de wens van de gemeente te zien. De gele lijn geeft de door Dorpsbelangen gewenste randweg aan de zuidkant van Marknesse aan.

Vanwege de tijdelijke afsluiting van de rotonde bij de Oosterringweg moet landbouw- en vrachtverkeer nu al gebruik maken van de gewenste toekomstige route. Vroegop vraagt daarom haar dorpsgenoten om de gevaarlijke situaties in beeld te brengen, zodat ze foto's en filmpjes aan de gemeente kan laten zien.

Rondweg
Volgens de Marknessenaren is er maar één goede oplossing en dat is de aanleg van een rondweg zodat het zware verkeer niet meer door het dorpscentrum heen hoeft. Omdat dit, volgens Dorpsbelang, voorlopig niet op de agenda staat moet de voorgestelde omleiding van de baan.

"De Oudeweg moet na de renovatie weer in oorspronkelijke staat hersteld worden", zegt de dorpsvoorzitter. "Dus geen asfalt maar klinkers en het vracht- en landbouwverkeer gewoon 'ouderwets' door het dorp laten rijden. Daar is men aan gewend. Het geld wat bespaard wordt door de Oudeweg niet aan te passen kunnen we dan reserveren voor de nieuwe rondweg."

Volgens de gemeente Noordoostpolder is het renoveren van de Oudeweg in goed overleg met dorpsbelang Marknesse besproken en onderzocht. 'Conform de afspraken met dorpsbelang gaat de gemeente de Oudeweg asfalteren, zodat landbouwverkeer en vrachtverkeer de voorkeur geeft aan de Oudeweg in plaats van de route door het centrum', aldus de gemeente Noordoostpolder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel