Staatsbosbeheer schoot afgelopen winter 157 edelherten af in plaats van 1.400

LELYSTAD • Do 7 april 2022 | 12:44 • Donderdag 7 april 2022 | 12:44

Het is Staatsbosbeheer de afgelopen maanden niet gelukt het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen substantieel terug te brengen. Iedere winter worden in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad grote grazers afgeschoten omdat de populatie daar anders te groot wordt. Dat gebeurt in opdracht van de provincie. Die is sinds vijf jaar verantwoordelijk voor het natuurgebied.

Uit een telling in oktober bleek dat 1.400 edelherten afgeschoten moesten worden voor een goede balans in het gebied. Daarmee zou het totaal aantal herten in het gebied uitkomen op 500. Maar afgelopen winter werden in plaats van 1.400 slechts 157 herten afgeschoten.

De oorzaak van het lage aantal afgeschoten dieren is volgens boswachter Hans-Erik Kuypers de zachte winter. In zachte winters zijn de edelherten volgens hem actief en alert. Daardoor was het voor de faunabeheerder lastig om deze grote grazers te benaderen en ze af te schieten. Volgens Kuypers worden in koudere periodes doorgaans meer dieren afgeschoten. Om het uiteindelijke doel van 500 edelherten in de Oostvaardersplassen te behalen, is volgens de boswachter meer tijd nodig.

Het terugdringen van het aantal heckrunderen en konikpaarden is wel gelukt. Deze dieren zijn volgens Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer makkelijker te benaderen. "De paarden blijven gewoon wel staan en we hebben een groot deel in de vangweide gehad. Dan gaat het op een andere manier. De heckrunderen zijn ook niet zo vluchtig." Edelherten rennen direct weg.

Geen deadline
Volgens boswachter Kuypers is er geen strakke deadline voor het terugbrengen van het aantal dieren in het gebied. "Het zou binnen een beperkte periode terug moeten gaan naar de totale 1.100 dieren. Dat is de opdracht van de provincie in deze." Dat aantal is niet gehaald. Doordat en nu minder dieren afgeschoten zijn, is het waarschijnlijk dat er meer nakomelingen zullen komen, vertelt Kuypers. "Maar of dat later ook tot problemen met de voedselvoorziening van de dieren gaat leiden, is nu nog niet te zeggen."

Volgens de boswachter is er meer tijd nodig om uit te komen bij de gewenste hoeveelheid heckrunderen, edelherten en konikpaarden. "Het is zoals het is." Momenteel is het jachtseizoen gesloten in verband met het broedseizoen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel