Gijzeldrama Zeewolde: OM eist 2,5 jaar cel

FLEVOLAND • Vr 8 april 2022 | 15:31 • Vrijdag 8 april 2022 | 15:31

Een 19-jarige man uit Zeewolde en een 23-jarige man uit Alphen aan den Rijn hoorden vrijdag 30 maanden cel tegen zich eisen, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De twee zouden op 27 mei vorig jaar in Zeewolde een man met veel geweld hebben gegijzeld.

Volgens de officier van justitie dwongen ze het slachtoffer in een bestelbus te stappen en reden ze naar het huis van zijn vriendin. "Als je niet vertelt hoe zij weet dat wij in coke handelden, slaan we je in elkaar", zouden ze hebben gezegd.

Toen de vrouw niet thuis bleek te zijn, reden ze door naar een bos. De man werd daar bewerkt met een ploertendoder en geschopt en geslagen, zegt hij. "We kunnen je ook in je nakie naar huis laten lopen", zou er zijn geroepen. De twee eisten daarnaast 1500 euro en waarschuwden dat hij dat wel moest betalen, anders dreigden ze hem weer op te halen en dan zou het ‘minder goed’ met hem aflopen, vertelde de officier.

'Geen gijzeling'
Beide verdachten ontkenden in de rechtszaal dat er sprake is geweest van een gijzeling. Volgens hen haalden ze het slachtoffer op om iets uit te praten en werd hij daarna weer ongeschonden bij zijn huis afgezet.

Toch zagen zijn ouders de man gewond thuiskomen. Samen met zijn moeder zou hij later die dag ook een witte envelop met 1500 euro aan de jongste verdachte hebben afgegeven. Die envelop werd ook door de politie bij hem gevonden.

'Loopjongens'
Het slachtoffer vertelde later aan iemand dat hij een schuld had bij een persoon, die ‘twee loopjongens’ op hem had afgestuurd. Dat is volgens hem de reden van de vermeende gijzeling.

In juli kreeg hij het weer met de Zeewoldenaar aan de stok, zegt de officier. Hij zou nu 400 euro van hem hebben geëist. Volgens de aanklacht handelde de verdachte ook in drugs tussen 2017 en 2021 en verdiende daar bijna 36.000 euro mee. Maar ook dit ontkent hij: "Ik heb misschien wel eens wat weggebracht, maar ik werd hier ook maar gewoon voor misbruikt."

Hersenschudding slaan
De oudste verdachte zou nog allerlei spullen voor een hennepplantage hebben gehad in een loods in Bunschoten. Ook zou hij iemand in Zeewolde een zware hersenschudding hebben bezorgd door deze persoon met een lachgasbus te slaan. Tijdens een afgetapt telefoongesprek met iemand anders, bedreigde hij een rechercheur. Maar ook daar is volgens hem niets van waar.

Maar de officier vindt dat er genoeg bewijs is voor alle zaken en wil dat ze achter de tralies verdwijnen. Het slachtoffer van de vermeende gijzeling en de man die met een lachgasbus werd geslagen moeten, als het aan het OM ligt, een schadevergoeding krijgen.

Proeftijd
Omdat de verdachte uit Zeewolde in een proeftijd zit, hangt hem ook nog een werkstraf van 20 uur boven het hoofd. En hij moet van de officier de verdiensten uit de drugshandel terugbetalen.

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel