Geweld in trein tegen slechtziende man: celstraf dreigt

LELYSTAD • Vr 8 april 2022 | 19:39 • Vrijdag 8 april 2022 | 19:39

De 22-jarige Lelystedeling die op 22 september vorig jaar op het treintraject tussen Lelystad en Almere een slechtziende man zwaar zou hebben mishandeld, moet van de officier van justitie de cel in. Het slachtoffer liep door het geweld drie botbreuken en ook gevoelsverlies op in het gezicht.

De verdachte bekende vrijdag in de rechtszaal dat hij de man een paar keer een klap heeft gegeven. De twee kregen woorden over de muziek die hij afspeelde in de stiltecoupé. Het slachtoffer zei daar wat van. "Ik reageerde bijdehand en zei dat hij maar weg moest gaan als hij er last van had. Toen maakte hij een racistische opmerking en liep weg." De Lelystedeling ging vervolgens achter hem aan, gooide drinken over hem heen en er ontstond een gevecht. Het slachtoffer ontkent dat hij zich racistisch heeft uitgelaten.

Zwaargewond
Volgens het slachtoffer kreeg hij vanuit het niets een paar karatetrappen van de verdachte. Een getuige bevestigt dat. Omdat hij blind is aan één oog en met het andere maar vijftien procent zicht heeft, zag hij de trappen niet aankomen. Hij kwam ten val en raakte zwaargewond.

De verdachte zegt dat hij alleen een paar keer heeft geslagen en daar heeft hij spijt van. "Ik hoop dat u mij ooit kunt vergeven", zei hij in de rechtszaal tegen het slachtoffer. De jongen heeft een moeilijke jeugd gehad met veel hulpverlening en een strafblad van twintig kantjes. Omdat hij en zijn familie vroeger veel te maken hebben gehad met racisme, knapte er die dag iets in hem, vertelde hij. Volgens deskundigen heeft hij een licht verstandelijke beperking, waardoor hij wel eens vaker in de problemen komt.

Verdachte zit vast
De verdachte zit momenteel vast en wil zijn leven naar eigen zeggen graag beteren. De officier van justitie hoopt dat hij dat meent. "Want dit was echt buitensporig zinloos geweld tegen een gehandicapte man, die nota bene met een blindegeleidestok liep", zei zij.

Schadevergoeding en celstraf
Naast de negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, vindt de officier ook een immateriële schadevergoeding van 1500 euro en wat materiële schade op zijn plaats. En omdat de Lelystedeling in twee proeftijden liep, vindt ze dat er nog een boete van 180 euro en een week cel bij moeten komen.

De uitspraak volgt over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel