Plastic soep krijgt ook een plek op Floriadeterrein

ALMERE • Ma 11 april 2022 | 15:22 • Maandag 11 april 2022 | 15:22

Ook plastic krijgt een plek op het Floriadeterrein. Bij de expositie van de Almeerse Groene Plastic Fabriek wordt de impact van plastic soep uitgebeeld. Een strandhuis gemaakt van 7.500 kilo wegwerpplastic biedt uitzicht op het water waar tijdens de duur van de Floriade steeds meer plastic zich ophoopt.

Volgens Bram Peters van de Groene Plastic Fabriek is er een toekomst voor plastic, als dit maar op een verantwoorde manier wordt hergebruikt. "In dit huisje zit 7.500 kilo wegwerp plastic in verwerkt," zegt Peters. "Dat komt van de huishoudens en van plastic soep." Het huisje dat op de Floriade staat is kost ongeveer zestig vierkante meter groot en er zit ook een een stevige vliering. Kosten een slordige honderd duizend euro.

"Er zit ook nog een verdieping in", vertelt Sabina Kok van Upcycle Centrum, die ook meewerkt aan het project. "Dus daar kan je nog slapen en op de begane grond kunnen we van alles doen: lezen, televisie kijken en koken." Smelten kan het plastic niet door de hitte van het fornuis dat er staat. "Nee, dat is allemaal getest en kan veertig jaar meegaan en kan daarna kan het huisje weer omgesmolten worden tot platen en veertig jaar mee gaan. Zo kunnen we wel drie keer het plastic van het plastic huisje terug laten komen in een huisje."

Elk jaar is er volgens Peter 1,6 miljard kilo herbruikbaar plastic beschikbaar. Er kunnen zelfs betaalbare woningen van gemaakt worden.

In het strandhuis - dat ook wel een verhalenhuis wordt genoemd - krijgen Floriadebezoekers vanaf donderdag alles te horen over de manier hoe moeilijk verwerkbare plastics alsnog een nieuw leven kunnen krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel