GO Sharing blij met eerste resultaten deelscooters

ALMERE • Di 12 april 2022 | 6:35 • Dinsdag 12 april 2022 | 6:35

GO Sharing, de verhuurder van elektrische deelscooters en -fietsen, is tevreden over de eerste week van de pilot die in Almere loopt. Volgens het bedrijf worden alle 200 deelscooters in de stad meerdere keren per dag geboekt. En er zouden elke dag ruim honderd nieuwe gebruikers bij komen.

Sinds 1 april kunnen gebruikers via een app van het bedrijf op allerlei plekken in de stad een elektrische scooter of fiets pakken. De klant betaalt per rit. De pilot duurt twee jaar. Dat is de verhuurder met de gemeente Almere overeengekomen. Volgens Lloyd Drop van GO Sharing is het juist de lange duur van de proef die het bedrijf belangrijke kennis levert. "We willen twee keer een heel seizoen meemaken", zegt Drop. "Het gebruik van de scooters is in de zomer anders dan in de winter." Dat het bedrijf in meer gemeenten een proef heeft gedaan met deelscooters levert geen kennis op voor Almere, zegt Drop. "Almere is heel anders opgezet. De gemeente is vrij uitgestrekt en heeft meerdere kernen. Daar zijn zeker veel mogelijkheden om te leren."

Vlak na de start van de pilot verschenen er klachten op sociale media over de deelscooters. Gebruikers zouden gevaarlijk rijden. En klanten zouden de scooters overal en nergens achterlaten. GO Sharing betreurt de klachten. Maar ze zijn van tijdelijke aard verzekert Lloyd Drop. Mensen moeten wennen. "Mensen moeten leren hoe ze de scooters kunnen parkeren." Het bedrijf zegt er alles aan te doen om overlast te beperken. "Gebruikers moeten bij parkeren een foto maken van de geparkeerde scooter. Staat deze niet goed, dan krijgt die klant eerst een waarschuwing. Bij de tweede fout volgt een boete van 75 euro. En bij de derde fout mag de klant er geen gebruik meer van maken."

Hoe worden de deelscooters opgeladen?
De deelscooters worden onderhouden door de 'rangers' van het bedrijf. Dat zijn medewerkers die de scooters in de stad voorzien van een opgeladen accu. Zij halen defecte scooters van straat. En fout geparkeerde scooters plaatsen zij zoals het hoort. Dylan Jonker is er één van. "Je komt wel scooters tegen die overdwars op de stoep geparkeerd staan. Die zet ik dan even keurig neer." Volgens Dylan valt de overlast mee. Hij bezoekt ongeveer 30 scooters per dag.

Een woordvoerder van de gemeente Almere laat weten dat er in die eerste week 500 ritten per dag zijn gemaakt. In 90% van die ritten ging het om een scooter. "En dat was in een heel regenachtige week". De gemeente zegt dat er met GO Sharing afspraken zijn gemaakt over het aanpakken van overlast. Verkeerd geplaatste scooters moeten zo snel mogelijk moet worden verplaatst.

Lloyd Drop van GO Sharing: "Als we zien dat het autogebruik afneemt en het scootergebruik stijgt, dan zijn we heel blij. Als blijkt dat de gemeente er positief in staat en de inwoners ook, dan kunnen we spreken van een hele geslaagde proef."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel