Zesduizend euro voor ontwikkeling Urker archeologiemuseum

URK • Di 12 april 2022 | 12:37 • Dinsdag 12 april 2022 | 12:37

De stichting die zich bezighoudt met archeologische vondsten op het voormalige eiland Urk heeft een bijdrage gekregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De stichting ontvangt zesduizend euro, waarmee de wens voor een eigen archeologiemuseum een stuk dichterbij komt. Ook willen de Urkers een lesprogramma ontwikkelen voor de plaatselijke scholen.

De broers Henk en Jelle Kapitein kochten een paar jaar geleden de voormalige 'timmerschuur van Hagedoorn' in het oude dorp van Urk. Bij graafwerkzaamheden onder de schuur stuitten de broers op een waterput, gewelven, botresten, gebruiksvoorwerpen en een unieke pijpenkop, allemaal van rond 1600.

Duizend jaar oud schedeldak
Toen de broers samen met de plaatselijke amateurarcheoloog Klaas Post nog verder de bodem in gingen werden de vondsten nog veel ouder. Zo vonden ze onder meer een deel van een menselijke schedel, dat vermoedelijk duizend jaar oud is.

Ook op andere bouwplaatsen in het oude centrum van Urk zijn de afgelopen jaren bijzondere vondsten gedaan. Die gaan van een versierd paardenbit tot honderden munten. Er werd ook een Karolingische mantelspeld gevonden die ouder is dan de eerste historische vermelding van Urk.

Een blik werpen in het verleden van Urk
In de timmerschuur moet op termijn een museum komen waarin de verschillende vondsten tentoongesteld worden. Ook kunnen bezoekers in de kelders een stap terug in de tijd maken en een blik werpen op de oudste grondlagen van het voormalige eiland. De broers Kapitein willen ook rondleidingen en workshops geven aan toeristen en scholieren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel