Zo verliep de openingsdag van de Almeerse Floriade

ALMERE • Wo 13 april 2022 | 6:03 • Woensdag 13 april 2022 | 6:03

De Floriade Expo 2022 in Almere werd woensdagmiddag geopend door koning Willem-Alexander. Rond 13:45 uur arriveerde de koning op het Floriade-terrein waar hij welkom werd geheten en werd rondgeleid. Een groep ouderen die op het Floriadeterrein woont had een spontane ontmoeting met Willem-Alexander.

De officiële opening van de Floriade startte met een welkomstwoord door onder meer interim-burgemeester Ank Bijleveld van Almere en oud-burgemeester Annemarie Jorritsma. Zij stonden stil bij het harde werk dat de afgelopen maanden is verricht om de Floriade gereed te maken en heetten koning Willem-Alexander welkom. De koning kreeg na de welkomstspeeches een appelboom cadeau. Chauffeur Theo Holtslag begeleidde de koning daarna over het Floriadeterrein naar verschillende internationale paviljoens. Vervolgens legde Willem-Alexander een groen 'puzzelstuk' op de juiste plek in een puzzel, waarmee de Floriade officieel werd geopend.

Aan het einde van zijn bezoek vertrok koning Willem-Alexander via de kabelbaan vanaf het Floriadeterrein.

Donderdag gaat de wereldtuinbouwtentoonstelling ook open voor het publiek. De Floriade duurt tot en met 9 oktober.

Leen Verbeek: "Prestatie van formaat"
Eerder op de middag zei commissaris van de Koning Leen Verbeek bij Omroep Flevoland dat er in Almere een prestatie van formaat isneergezet: "Hoewel het niet altijd gladjes is gegaan, er zijn altijd hobbels, is dit een prestatie. We zien hier mensen met doorzettingsvermogen, met pioniersgeest. Daar ben ik trots op."

Ook gedeputeerde Jan-Nico Appelman was lovend over de impact van de Floriade op de provincie Flevoland: "De Floriade is voor ons een kans en een hefboom om onze economie te stimuleren. En na de Floriade moeten we hier ook mee doorgaan op het gebied van eiwittransitie, korte ketens en gezonde gewassen."

Gepaste trots was het gevoel dat uiteindelijk overblijft bij Leen Verbeek: "We hebben het toch maar mooi geklaard met zijn allen."

Op oranje klompen de koning rondrijden
Voor de 74-jarige Theo Holtslag uit Almere werd het een eervolle middag. Holtslag, die de afgelopen zes jaar vrijwilliger is geweest voor de Floriade, kreeg onlangs te horen dat hij koning Willem-Alexander na de opening rond mag rijden over het terrein. Dat deed hij in stijl, want Holtslag droeg speciale oranje klompen. Hij werd naar eigen zeggen emotioneel toen hij werd gevraagd: "Ik begon spontaan te huilen, ik heb me veel ingezet voor de Floriade en mijn kleinkinderen zijn zelfs een beetje jaloers op mij. Ze hebben opa veel succes gewenst."

Directeur Hans Bakker was vanochtend vol vertrouwen over de opening. Er zijn geen losse eindjes meer, zegt hij. "Het zou gek zijn als er nog een probleem zat", aldus Bakker. Hij verheugde zich op de opening.

Het weer werkte in in ieder geval mee, zei Hans Bakker. Op het terrein werd koortsachtig gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo waren sommige medewerkers vannacht om drie uur begonnen op het terrein om de wegen schoon te vegen en piekfijn in orde te maken. Bakker was trots op de duizend medewerkers uit alle verschillende landen die de afgelopen weken keihard hebben gewerkt. En de afgelopen nacht is volgens Bakker ook nog de fee langs gekomen die het Floriadeterrein op magische wijze schoon en gereed heeft gemaakt.

De laatste graszoden worden neergelegd op het Floriadeterrein

De verschillende landenpaviljoens zetten vanochtend ook hun beste beentje voor om na de opening goed voor de dag te komen. Zo is er de Chinese bijdrage aan de Floriade, die grotendeels uit bamboe is opgebouwd. En bij het paviljoen van Qatar worden methodes getoond om de woestijn te vergroenen, wanneer er weinig water beschikbaar is. Bij het paviljoen van Italië staat zelfs een gebouw dat grotendeels gemaakt is van verschillende soorten schimmels.

Met de start van de Floriade, komt een einde aan ruim negen jaar voorbereidingen. De organisatie kreeg te maken met veel tegenslagen zoals de stikstofcrisis en een wereldwijde pandemie. Rond de Kerst was er sprake van meerdere 'showstoppers' zoals directeur Bakker ze noemt. Er waren vereende krachten en "soms een geitenpaadje" nodig om het evenement toch af te krijgen, aldus Bakker. Om een succes van het evenement te maken zijn er in ieder geval twee miljoen betalende bezoekers nodig. Al sprak Bakker deze week de hoop uit om 2,8 miljoen bezoekers naar de Floriade te halen.

Omroep Flevoland Live
Omroep Flevoland deed live verslag van de opening van de Floriade Expo 2022. Sinds 08.00 uur was verslaggever Gerard van Ommen op het Floriadeterrein en hij blikte verschillende keren vooruit op de officiële opening. Vanaf 14.00 uur was het bezoek van de koning ook live te volgen op (visual) radio, YouTube, Facebook en via de website van Omroep Flevoland.

Bericht gaat verder onder de video'sDe dag wordt afgesloten met een theatershow van het Almeerse gezelschap Vis à Vis. De voorstelling wordt gespeeld vanaf het Weerwater en op de Esplanade in Almere Centrum met uitzicht op het Floriade-park. Van 20.50 uur tot 21.40 is de voorstelling SCHOONSCHIP live te volgen bij Omroep Flevoland.

Thema Growing Green Cities
De Floriade in Almere draait om het thema Growing Green Cities. De Nederlandse tuinbouwsector presenteert samen met zo'n vierhonderd nationale en internationale deelnemers de ideeën om steden leefbaarder en duurzamer te maken. De basis van het Floriadepark is het Arboretum, een plantenbibliotheek waar bomen, planten en bloemen op alfabetische volgorde zijn geplant. Verder zijn er siertuinen en landenpaviljoens uit Afrika, Amerika, Azië en Europa te zien. Bezoekers kunnen zich met een kabelbaan over het terrein verplaatsen.

Bericht gaat verder onder de video'sFloriade biedt ook ruimte voor cultuur, voeding en educatie
Naast tuinbouw, landbouw en natuur biedt de Floriade ook plek voor cultuur, voeding en educatie. Zo vertelde Jorge Verkroost hoe er voor de komende 26 weekenden een cultureel programma in elkaar is gezet. Bij mooi weer worden de voorstellingen in de buitenlucht gehouden, bij regen worden overdekte locaties opgezocht. Chef-kok Sharon de Miranda vertelde aan verslaggever Gerard van Ommen over het menu van de toekomst. Zij kookt vandaag op het Floriadeterrein voor koning Willem-Alexander. Op het menu staan onder meer oesterzwammen en asperges. Voor schoolklassen vanaf groep drie zijn er op de Floriade speciale lesprogramma's ontwikkeld, zo legde opvoedkundige Sharon Stellaard uit.WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel