Timothy rijdt rond op zelfgebouwde 'jetskiscooter'

LELYSTAD • Wo 13 april 2022 | 6:19 • Woensdag 13 april 2022 | 6:19

Timothy Bijdevier uit Lelystad is gek op scooters. Als sinds zijn elfde sleutelt hij eraan en hij heeft van zijn passie zijn werk gemaakt. Hij sleutelt nu professioneel bij een scooterwinkel in Lelystad. 'Scootergek' als hij is, rijdt Timothy van en naar het werk op een scooter. Maar dat is wel een hele bijzondere. Bijdevier rijdt op een zogenoemde scootskidoo. Dat is een term uit de Verenigde Staten voor scooters of motoren waar omheen het frame is gebouwd van een jetski. Bijdevier heeft zijn 'jetskiscooter' zelf gebouwd.

"Een maat stuurde me een clipje van iemand op zo'n rijdende waterscooter en toen dacht ik; dat wil ik ook", zegt Timothy. Hij zocht en vond via internet een oude waterscooter en toen kon hij aan de slag. "Iedere avond na het werk sleutelde ik eraan en na een week of twee was de scooter af." Bijdevier kon zijn ervaring als monteur daarbij goed gebruiken want het bleek geen eenvoudige klus. "Ik heb uitgerekend en uitgemeten hoe ik 'm stevig en stabiel moest houden zonder dat 'ie te zwaar zou worden." De stuurinrichting heeft hij moeten aanpassen op de ombouw. "Ik heb de body heel vaak moeten verplaatsen om er voor te zorgen dat de scooter stabiel zou blijven in bochten, bij het remmen en bij optrekken."

Toen de scooter klaar was maakte Timothy een kort ritje in Lelystad. Iemand filmde dat hij voorbij reed en plaatste dat op TikTok. Het korte clipje werd binnen een etmaal honderdduizenden keren bekeken. "Mijn telefoon stond roodgloeiend", zegt Bijdevier. "Ik kreeg allemaal vragen of ik dat was en hoe ik dat had gedaan. Dat was toch wel mooi."

Wens voor amfibiescooter
Timothy heeft dus een jetski die weg weet met asfalt. Maar heeft hij daarmee een scooter die blijft drijven? "Nog niet", zegt hij. "Maar dat wil ik wel proberen. Dat ik op een knopje druk, dat die scooter zich dan met lucht opblaast en dat ik zo het water in kan."

Of Timothy met zijn scootskidoo op de weg mag rijden, weet hij niet zeker. "Ik heb de scooter zo gebouwd, dat deze aan alle regels voldoet. Ik heb een kenteken, de verlichting doet het, de remmen zijn goed en ik heb alles gebouwd op de bevestigingspunten van het scooterframe. Ik heb het frame zelf niet veranderd." Of dat voldoende is, moet nog blijken. "Ik ben nog niet aangehouden maar dat zal binnenkort vast wel gebeuren."

Timothy krijgt veel bekijks met zijn scooter. "Veel mensen kijken om, spreken me aan en willen weten hoe het rijdt." Hij is er zeker van dat zijn scootskidoo in de smaak valt bij de dames. "Als iemand mee wil, stuur maar een berichtje. Dan mag je mee achterop voor een bezoekje aan de McDrive."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel