Kunst en cultuur ook officieel van start op Floriade

ALMERE • Za 16 april 2022 | 17:15 • Zaterdag 16 april 2022 | 17:15

Kunstpaviljoen M. in Almere is vrijdagavond voor een paar honderd genodigden geopend door staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu. Het museum toont vijf werken van immersieve kunst en is tijdens de Floriade vrij toegankelijk.

"Immersieve kunst is kunst die zich helemaal om je heen begeeft", zo legt Olga Ruitenbeek uit. Zij is artistiek leider van het museum in wording. "Dit is een soort pilot van het museum voor immersieve kunst dat over een paar jaar in Almere moet komen."

Visie op de toekomst
Vijf kunstenaars uit binnen- en buitenland maakten werken voor de tentoonstelling 'NaturAlly: Wild Futures'. "Vanwege de Floriade hebben we de kunstenaars gevraagd om hun visie op de toekomst voor de natuur te geven." Na afloop van de Floriade blijft het paviljoen nog een aantal jaar geopend op deze plek in de nieuwe woonwijk Hortus. "We gaan dan twee keer per jaar een tentoonstelling organiseren, allemaal om dingen te testen voor het toekomstige museum en om mensen enthousiast te maken."

Dagelijks muziek en theater
Naast de immersieve kunst in paviljoen M. heeft de Floriade een uitgebreid kunstprogramma. Ook dat ging vrijdag officieel van start. Tot 9 oktober zijn er dagelijkse muziekacts en lunchconcerten op het terrein, op zondagochtend klassieke concerten op het hoofdpodium. Ook zijn er ieder dag shows, familievoorstellingen en buitentheater.

Beeldende kunst
Op verschillende plekken op het terrein staan grote en kleine kunstwerken. Blikvanger is de twaalf meter hoge sculptuur ‘Beehold’. De twee mensfiguren zijn opgebouwd uit 10.000 bijen van cortenstaal. Bijna alle bijtjes lachen, een honderdtal kijkt bedroefd. Toch is het een hoopvol beeld, vindt kunstenaar Florentijn Hofman. "Het is ook een hoopvolle wereld waarin wij leven, wat mij betreft, maar daarin is ook wel ruimte voor pessimisme. Je moet af en toe verdrietig zijn en kritisch, daar gaan die honderd bijen natuurlijk over."

Voor de hele goede kijker is er ook één bijenkoningin in het beeld te ontdekken. Tot 9 oktober is ‘Beehold’ de blikvanger van de Floriade. Daarna wordt het beeld verplaatst naar de Esplanade, zo is de bedoeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel