'Mogelijk nog 160 panden met illegale kamerverhuur'

LELYSTAD • Ma 18 april 2022 | 11:51 • Maandag 18 april 2022 | 11:51

De gemeente Lelystad doet nog onderzoek naar 160 panden waar mogelijk illegaal kamers verhuurd worden. De onderzoeken daarnaar hebben door de coronacrisis vertraging opgelopen. Volgens de gemeente waren controles vanwege besmettingsgevaar niet mogelijk en was het landelijke beleid om niemand op straat te zetten.

Tot nu toe hebben toezichthouders en juristen van de gemeente 205 onderzoeken naar illegale kamerverhuur in Lelystad afgerond. Zij gaan daarvoor meerdere keren bij een pand langs om een beeld te krijgen van de mogelijke illegale opsplitsing van een woning. Dat is arbeidsintensief werk, zegt de gemeente. Zo is het ingewikkeld om erachter te komen wat de banden tussen de bewoners zijn. Verhuurders zoeken namelijk de grenzen van het begrip 'huishouden' op.

De 160 lopende zaken gaan vooral om arbeidsmigranten die nog nergens anders terecht kunnen, zegt de gemeente. Die noemt het dweilen met de kraan open. Er komen nog steeds nieuwe meldingen binnen maar daar is momenteel geen tijd voor. Het college van B&W werkt aan beleid voor huisvesting voor arbeidsmigranten. Dat moet een oplossing zijn voor de illegale kamerverhuur. Het is ook nodig met oog op de buitenlandse werknemers die op industrieterrein Flevokust aan de slag gaan, aldus de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel