Inspectie sluit praktijk kaakchirurg per direct

ALMERE • Di 19 april 2022 | 11:50 • Dinsdag 19 april 2022 | 11:50

KC Almere, een praktijk voor kaakchirurgie in Almere, moet onmiddellijk sluiten. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in een bevel bepaald. Volgens de inspectie levert KC Almere al langere tijd geen goede mondzorg aan de patiënten. De praktijk is voor minimaal een week gesloten en mag pas weer open wanneer de inspectie vindt dat de zorg veilig is.

Eerder bepaalde ook het medisch tuchtcollege al dat de desbetreffende kaakchirurg niet zelfstandig bepaalde handelingen mocht verrichten. De kaakchirurg is dat desondanks blijven doen. De kaakchirurg werkt bij de praktijk en is daarnaast ook bestuurder.

Volgens de inspectie blijkt dat KC Almere niet aan de normen voldoet van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg, de Wkkgz. De chirurg voert zogenoemde 'voorbehouden handelingen' uit: handelingen die alleen een bevoegd tandarts of kaakchirurg mag doen. Omdat de zorgverlener van KC Almere eerder door het Medisch Tuchtcollege uit het BIG register is geschrapt, mag hij deze handelingen helemaal niet meer in z'n eentje verrichten.

Patiënten niet op de hoogte
De kaakchirurg is dat echter gewoon blijven doen, en regelmatig ook nog, blijkt uit onderzoek van de inspectie. Zijn patiënten waren daar verder niet van op de hoogte gesteld en er was geen sprake van supervisie van een bevoegde tandarts. De kaakchirurg heeft onder meer verdovingen gegeven, implantaten geplaatst, tanden en kiezen getrokken en röntgenfoto's genomen. Omdat de inspectie er geen vertrouwen in heeft dat de bestuurder van KC Almere dit zelf gaat verbeteren, is de praktijk met een bevel gesloten.

De praktijk mag nu pas weer open wanneer de week voorbij is én als gewaarborgd is dat alle specifieke behandelingen door bevoegde zorgverleners worden uitgevoerd. Is dat niet het geval, moeten de patiënten hierover geïnformeerd zijn en toestemming hebben gegeven. Ook moet de opdracht van de bevoegde zorgverlener aan de geldende eisen voldoen.

Inspectie constateerde eerder al dat zorg niet op orde was
Om weer te kunnen starten moet KC Almere aan alle eisen van het bevel voldoen. De inspectie volgt dit naar eigen zeggen nauwlettend. Wordt er toch door KC Almere zorg verleend voordat de verbeteringen zijn doorgevoerd, moet de praktijk een last onder dwangsom betalen van € 1.000 per dag, met een maximum van € 25.000.

Dit is niet de eerste keer dat de kliniek op de vingers getikt wordt. In 2020 constateerde de inspectie ook al dat de geleverde zorg in KC Almere niet op orde was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel