Wieken windpark IJsselmeerdijk worden sportartikelen en bouwmateriaal

LELYSTAD • Wo 20 april 2022 | 11:09 • Woensdag 20 april 2022 | 11:09

De windturbinewieken van windpark Irene Vorrink worden hergebruikt als sportartikelen, bouwmateriaal en als onderdeel voor nieuwe zonneparken. Dat meldt eigenaar Vattenfall, die het windpark langs de IJsselmeerdijk bij Lelystad op dit moment ontmantelt.

Wieken van windturbines zijn moeizaam te recyclen vanwege het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De zogeheten composieten, kunststoffen die zijn versterkt met vezels, zijn lastig te verwerken. Desondanks zegt Vattenfall dat het uiterlijk in 2030 alle bladen van afgebroken windturbines wil recyclen. Windpark Irene Vorrink is het eerste windpark van het energiebedrijf dat gesloopt wordt omdat de energie-ambities zijn aangescherpt.

Voor het recyclen zijn afspraken gemaakt met de bedrijven Gjenkraft uit Noorwegen en LIFE CarbonGreen uit Nederland. Het Noorse bedrijf gaat de wieken van composiet omzetten in isolatiemateriaal en maakt ook sportproducten van de bladen. Het Nederlandse bedrijf onderzoekt nog wat het van de wieken kan maken. Verder krijgt een opleiding voor windmolenmonteurs twee wieken van windpark Irene Vorrink om mee te kunnen oefenen.

Volgens Vattenfall is er nog veel onderzoek nodig omdat het hergebruik van de wieken nog in de kinderschoenenstaat.

Volgens Vattenfall kon al meer dan 90% van de onderdelen van een windmolen worden gerecycled. De meeste onderdelen van de turbine, zoals de fundering, de toren, onderdelen van de tandwielkast en de generator, krijgen een nieuwe functie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel