OM eist vrijspraak voor voormalige boswachter Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Vr 22 april 2022 | 17:27 • Vrijdag 22 april 2022 | 17:27

De officier van justitie heeft vrijdag vrijspraak gevraagd voor de voormalige boswachter L.S. (61) van de Oostvaardersplassen. Volgens actievoerder Bas Metzemaekers deed de boswachter tijdens Pasen in 2018 een valse aangifte tegen hem. Daardoor verloor hij zijn jachtakte. "En ook mijn geloofwaardigheid bij mijn achterban, politie en justitie."

De boswachter en Metzemaekers kregen het die dag aan de stok bij de Oostvaardersplassen. Een paar honderd actievoerders demonstreerden daar tegen het beleid waardoor konikpaarden, edelherten en heckrunderen in het natuurgebied stierven door de honger. Ze wilden dat de dieren werden bijgevoerd, maar Staatsbosbeheer weigerde dat.

Toen de demonstranten door een eerste rij hekken heen waren gebroken, ging het mis. Metzemaekers zou in al die chaos tegen S. hebben gezegd: "Ik ben jager, het wordt tijd dat ik jullie ook ga doodschieten." De boswachter deed daar vervolgens aangifte van.

Vrijspraak voor bedreiging
De politierechter sprak de actievoerder uiteindelijk vrij van die bedreiging. Metzemaekers wilde de boswachter daarna laten vervolgen voor het opzettelijk doen van een valse aangifte. Het Openbaar Ministerie (OM) zag daar geen heil in, maar werd er via een speciale klachtprocedure bij het Gerechtshof toch toe verplicht.

En dus stond de boswachter vrijdagmiddag alsnog voor de rechter in een bomvolle rechtszaal. Hij vertelde hier waarheidsgetrouw te hebben gehandeld. Die dag in april was voor hem erg chaotisch, legde hij uit.

"Ik was erg bang. Er kwamen 200 tot 300 mensen op me af. Als al die mensen door het hek zouden komen, zou het een grote puinhoop worden." En toen kwam volgens hem Metzemaekers boos op hem af en uitte zijn bedreiging.

"Ik heb het goed gehoord"
Zijn collega’s en andere mensen die in de buurt stonden, hoorden de bedreiging niet. "Maar ik heb het echt goed gehoord", hield S. ter zitting vol. Een collega hoorde alleen dat de actievoerder zei dat hij jager was. Een andere zei eerst dat hij wel de bedreiging had gehoord, maar trok dat later terug.

En dan was er nog een andere boswachter die zegt ooit ook bedreigd te zijn door Metzemaekers. "Met bijna dezelfde woorden. Hij heeft nooit aangifte gedaan, maar wilde er wel over verklaren in dit onderzoek", legde de officier uit.

Wat haar betreft is niet te bewijzen dat S. bewust een valse aangifte deed. "Mede gezien de bedreiging richting de andere boswachter, maar ook omdat er geen vete leek te zijn tussen Metzemaekers en de boswachter, waardoor hij hem een loer zou willen draaien."

Vergissing
Het zou wat haar betreft net zo goed een vergissing kunnen zijn geweest en dat is niet strafbaar. S. hield zelf vol het zich allemaal goed te herinneren. "Ik heb 42 jaar gewerkt bij Staatsbosbeheer, altijd naar eer en geweten." Inmiddels werkt hij op het eiland St. Eustatius. Zijn werkgever schorste hem in Nederland, hangende het onderzoek.

"Ik greep die kans om in het buitenland aan de slag te gaan, omdat ik het werk in de Oostvaardersplassen echt niet meer leuk vond. Bij acties werd ik steeds gefilmd en met naam en toenaam online gezet. Er kwam ook eens een konvooi actievoerders bij mij thuis langsrijden met veel kabaal. Daar had ik genoeg van."

Schadeclaim
Metzemaekers kon zich tijdens de zitting met moeite stilhouden. Hij eiste een schadevergoeding van 12.397 euro voor alle geleden schade. "Ik heb slapeloze nachten gehad van deze aangifte, terwijl ik altijd alleen de dialoog heb willen zoeken met de mensen die achter het barbaarse beleid in de Oostvaardersplassen zitten."

Vonnis op 4 mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel