Honderden handtekeningen tegen bezuiniging op Speelhaven

ALMERE • Di 26 april 2022 | 0:06 • Dinsdag 26 april 2022 | 0:06

Stop de bezuinigingen op de Speelhaven in Almere Haven. Die boodschap uiten honderden Almeerders via een online petitie. Bij de speeltuin is nu nog een beheerder aanwezig, maar die dreigt te verdwijnen. Die verandering roept veel weerstand op.

"Een schande!", zo noemt oud-persfotograaf Bob Friedländer het. De Havenaar heeft zich opgeworpen als woordvoerder van een groep boze buurtbewoners. De aanwezigheid van een beheerder maakt de speeltuin juist uniek, zo geven ze aan.

'Stad voor kinderen'
"Als grote kinderen te hard rennen en kleine kinderen omver gooien, dan is er iemand die daar wat van zegt. Dat gaat hartstikke goed", zo vertelt Friedländer. Zijn eigen kleinkinderen maken regelmatig gebruik van de speelplaats. "Almere is een stad voor kinderen. 'Kinderen, kinderen, kinderen' horen we vaak. En die worden nu juist in de kou gezet. Want ouders gaan hun kinderen niet meer alleen daarheen laten gaan natuurlijk."

"Zwembad en kinderboerderij zijn ook al verdwenen"

— Rita Loo

En het gaat om meer dan alleen het toezicht, zegt Rita Loo. Ook zij is kwaad vanwege de bezuiniging. "De skelters gaan weg, de toiletten gaan dicht, de fietsen worden opgeborgen. Dus dan wordt het een stuk minder." Ze wijst ook naar andere faciliteiten in Almere Haven die al zijn verdwenen. "We hebben hier geen zwembad meer. De kinderboerderij is weggehaald. En dan nu ook nog de Speelhaven? Dat zou echt heel erg zonde zijn."

Zoeken naar een oplossing
Het beheer van de Speelhaven wordt uitgevoerd door welzijnsorganisatie De Schoor. De gemeentelijke subsidie die het daarvoor krijgt is per 1 januari al weggevallen door bezuinigingen. Eigenlijk zou de beheerder dan al stoppen, maar dat is nog even uitgesteld. Al zit hij er nu slechts anderhalve dag per week.

"We hebben zelf als De Schoor, omdat we Speelhaven niet willen sluiten, een potje aangesproken om te kijken of we Speelhaven kunnen openhouden tot er een oplossing is", zegt directeur-bestuurder Gerard Boekhoff. "We kijken dan bijvoorbeeld naar leer-werkplekken of stagiairs. De Speelhaven ligt ons nauw aan het hart, we doen heel erg ons best."

'Steun in de rug'
Boekhoff begrijpt de zorgen van omwonenden. "Dat is een steun in de rug. Zij zeggen terecht: prachtige plek, maar ook: belangrijk om op goede manier open te houden en niet alleen het hek open te doen." De directeur zegt er nog niet aan te willen denken dat het potje op is, terwijl nog geen oplossing is gevonden. "Wij doen er alles aan om Speelhaven open te houden. Dat we het al een aantal keren verlengd hebben, laat zien dat het ons ernst is."

De omwonenden hopen ondertussen dat de politiek in actie komt. "Die Floriade heeft hartstikke veel geld gekost en wij Almeerders hebben dat betaald", merkt Rita Loo op. "En nu gaan ze hier op bezuinigen. Dat snap ik niet. Ik vind het gewoon onterecht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel