Akkerbouwers druk met poten aardappelen

FLEVOLAND • Wo 27 april 2022 | 22:11 • Woensdag 27 april 2022 | 22:11

Akkerbouwers in Flevoland zijn momenteel druk met het poten van aardappelen. Door het grotendeels droge weer van de afgelopen dagen zijn de omstandigheden goed.

Antoine Eising uit Lelystad begon net voor het paasweekend met het poten van aardappelen. Hij werkt van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat om alle aardappelen op zijn 65 hectare in de grond te krijgen. Volgens hem is het ideaal dat het droog is, maar dat hem ook nadelen. "Door de harde wind van de laatste dagen is de bovengrond heel hard ingedroogd, waardoor je droge kluiten krijgt en die krijgt de machine niet allemaal kapot. De kans bestaat dat je dan met de oogst allemaal kluiten in je aardappelen hebt zitten."

"Mijn vader bewerkte altijd het land voor het planten uit, maar wordt ook een dagje ouder"

— Antoine Eising, akkerbouwer

Eising poot in één werkgang. Dat betekent dat hij één machine gebruikt waarmee hij de grond kan ploegen en gelijktijdig kan poten en daarmee slechts één trekker over het land hoeft. "Mijn vader bewerkte altijd het land voor het planten uit, maar wordt ook een dagje ouder." Maar ook brandstofbesparing is een belangrijke reden. "Een trekker gebruikt 25 liter per uur, dus dat bespaart een hele hoop geld.”

De pootaardappelmarkt had vorig jaar last van de coronacrisis. De markt herstelt weer, maar het is nu de vraag welke invloed de importbeperkingen voor Rusland hebben op de prijs vanwege de oorlog in Oekraïne. "Ik merk er wel wat van vanwege de dure brandstof, grondstoffen worden duurder, kunstmest is behoorlijk duurder aan het worden. Qua handel in aardappelen is het ook iets minder heb ik begrepen van het handelshuis waar wij voor telen, maar er gaan nog steeds aardappelen richting Rusland."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel