Ron Powers (97) allerlaatste airgunner bij herdenking in Dronten

DRONTEN • Ma 2 mei 2022 | 8:36 • Maandag 2 mei 2022 | 8:36

Sinds 1978 is de voormalig Britse boordschutter Ron Powers een vaste gast bij de dodenherdenking in Dronten op 4 mei. Tijdens de plechtigheid in de polder worden jaarlijks de overleden airgunners herdacht. Zij waren boordschutters van de geallieerde vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. In de hoogtijdagen kwamen er 250 veteranen naar Dronten. De 97-jarige Powers is de laatste, want alle anderen zijn inmiddels overleden.

Powers woont nog altijd zelfstandig in zijn huis in Birmingham. De woonkamer hangt vol met schilderijen en foto's van vliegtuigen uit de oorlog. Er is zelfs een bijzonder schilderij van het gemeentehuis van Dronten. "Ik heb veel vrienden gemaakt in Dronten", vertelt de fragiele, maar heldere Powers. De laatste twee jaar kon de Brit niet naar de polder komen door de strenge corona-maatregelen. Hij vervolgt: "Ik vind het fijn om er dit jaar weer bij te zijn, want het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn"

in 2019 was Ron Powers (links) voor het laatst in Dronten.

Airgunner
Powers was boordschutter op de vliegtuigen die scheepskonvooien beschermden tegen de Duitse vijand. "Als airgunner zat ik vaak achterin de geschutskoepel in het vliegtuig. Gelukkig zijn we nooit Duitse vliegtuigen tegengekomen. Ik weet nog wel dat er een Duitse onderzeeër was die zich overgaf aan ons. Dat heeft indruk gemaakt. Wat ik mij ook goed herinner, is dat ik altijd eten maakte tijdens de vluchten die soms wel 15 uur duurden. En thee natuurlijk!" grapt de Britse veteraan.

Ron Powers toen hij 16 jaar was

Herdenking Dronten
Powers is deze hele week te gast in Dronten. Tijdens voorgaande jaren logeerde hij altijd bij een gezin, maar dit jaar mag hij verblijven in verzorgingshuis De Regenboog. Zoon Peter Powers ziet dat zijn vader elk jaar weer opleeft als hij naar Dronten gaat. "Vroeger ging hij met mijn moeder naar de polder, maar zij is al jaren geleden overleden. Sinds die tijd ga ik of gaat mijn broer mee. Het is heel bijzonder om te zien hoe hartelijk hij ontvangen wordt. Dronten is echt een stuk van zijn leven geworden. Mijn vader wil na zijn overlijden voor een deel uitgestrooid worden in Groot-Brittannië en voor een deel in Dronten. Dat geeft zijn bijzondere band met de polder wel aan".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel