Actievoerder en slachtoffer toeslagenaffaire geeft op

ALMERE • Di 3 mei 2022 | 14:27 • Dinsdag 3 mei 2022 | 14:27

Derya Selvi uit Almere geeft na meer dan 10 jaar de strijd op. Ze is zwaar teleurgesteld in de betrokken instanties. Ze baalt van de 'stroperigheid' waarmee de slachtoffers van de toeslagenaffaire worden behandeld.

"Ik ben zo naïef geweest. Ik dacht samen met alle betrokken instanties goede gesprekken te kunnen voeren om zo tot een goed plan te komen dat mij en alle andere slachtoffers zouden gaan helpen. Daar heb ik al mijn vrije tijd ingestoken. Elk weekeinde was ik op pad om mee te denken en mee te helpen om tot een goede oplossing te komen."

'Ontmoedigingsbeleid'
Selvi denkt dat er bewust een ontmoedigingsbeleid wordt gevoerd. "Elke keer weer moeten we ons verhaal vertellen. Moeten we stukken op tafel leggen. En dan komt er weer een nieuwe commissie die iets wil of onderzoekt. En dan kan je weer je verhaal doen. En weer stukken op tafel leggen. Dat lijkt wel strategie. Het vertraagt en waarschijnlijk hopen ze dan dat je opgeeft of zo."

De Almeerse is verschillende malen gevraagd om mee te denken en te praten over mogelijke oplossingen. "Dan komen we met ideeën, we helpen mee met plannen te maken. En als dat klaar is wordt het gewoon van tafel geveegd."

Niets aan schulden gedaan
Op de vraag of haar schulden inmiddels zijn betaald reageert Selvi enigszins verbaasd: "Er is nog helemaal niets aan mijn schulden gedaan. Heb van alles en nog wat moet indienen. Er is een speciale kredietbank voor de toeslagenaffaire. Die wees 2 schulden van mij af." Het gaat dan onder meer om een huurschuld (ontstaan door beslaglegging op haar loon, red.). Ze overlegde een rekening van die huurschuld maar die heeft de datum van na een verhuizing en telt dan niet mee.

"Heb ze aan alle kanten uitgelegd hoe dat zit. En bewijzen meegeleverd, nummer erbij gedaan dat ze mensen kunnen bellen. Maar nee. Datum klopt niet dus afgewezen." Ook heeft Selvi een ton aan hypotheekschuld omdat ze haar eigen huis gedwongen heeft moeten verkopen. "Ja ook daar is nog steeds niks voor geregeld of gedaan."

Bezoek aan de Koning
Vorig jaar heeft Derya Selvi met een aantal andere slachtoffers een bezoek gebracht aan de koning. "Die is echt heel erg met ons begaan. Hij heeft ook aangeven de vinger aan de pols te houden. Er komt nog een nieuw gesprek met hem. Ik hoop echt, echt dat hij nog iets voor ons kan doen want ik heb inmiddels al het vertrouwen in een goede en snelle oplossing verloren. En zo moeilijk is het niet hoor! Ga gewoon met elk slachtoffer individueel in gesprek. Bekijk die zaak individueel en los het op. Ga schikken. Klaar is het dan", besluit Selvi.

Bekijk hier het hele interview met Derya Selvi:

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel