Groente verbouwen op water is mogelijk oplossing voor tekort landbouwgrond

ALMERE • Di 3 mei 2022 | 15:19 • Dinsdag 3 mei 2022 | 15:19

Groente verbouwen op het water. Dat is het idee achter een drijvend eiland dat dinsdagochtend op het Weerwater in Almere werd geplaatst.

Het eiland is 30 meter lang, 6 meter breed en weegt in totaal 800 kilo. Het eiland is afgedekt met een laag folie. Onderin hangt een grote bak. Die wordt de komende dagen met water gevuld. In de bak komen zo'n 2.500 planten te staan. De constructie is gemaakt van steigerbuizen en wordt drijvend gehouden door blokken van piepschuim. In de toekomst worden daarvoor duurzamere materialen gebruikt.

Het gaat om een experiment waarbij Floating Future, Wageningen Universiteit en studenten van Aeres Hogeschool in Almere de komende maanden gaan testen hoe verschillende gewassen op het water geteeld kunnen worden. Vooral planten met lange wortels zoals sla en uien worden getest.

Volgens Martin Hubers van Floating Future zijn voedseleilanden een alternatief voor de toekomst. De wereldbevolking groeit snel en de verwachting is dat er een groot tekort zal ontstaan aan landbouwgrond. Hubers: "Bij Almere is veel water. De grote steden kun je op deze manier van voedsel voorzien zonder dat je grote transportkosten hebt. Het kan zo naar de supermarkt worden gebracht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel