Almere kanshebber om 'beste erfgoedgemeente' te worden

ALMERE • Di 3 mei 2022 | 18:02 • Dinsdag 3 mei 2022 | 18:02

Almere maakt kans om de 'beste erfgoedgemeente' van Nederland te worden. De gemeente is samen met Breda, Eindhoven en Regio Oost Achterhoek genomineerd voor deze BNG Bank Erfgoedprijs.

Jurylid Patrick Timmermans bezocht onlangs de stad, en raakte onder de indruk. "Ik was verrast over de gelaagdheid van het centrum. Het is goed vormgegeven, en er is veel ruimte en groen", vertelt hij over het bezoek.

'Erfgoed meer dan geschiedenis'
Bij een echte erfgoedgemeente wordt wellicht sneller gedacht aan gemeenten met een langere historie dan Almere. Maar geschiedenis hoeft geen maatstaf te zijn, aldus Timmermans. "Het gaat niet alleen over monumenten en museale monumenten, maar over de hele breedte."

De jury beoordeelt bijvoorbeeld of erfgoed echt onderdeel is van het gemeentelijk beleid. "En of het ook breed wordt gedragen door de bevolking. We gaan daarom langs bij de VVV en de bakker om de hoek."

De beste erfgoedgemeente van Nederland wordt op 2 juni bekend. De winnende gemeente ontvangt 25.000 euro om het erfgoed verder te promoten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel