Grootste solar carport ter wereld geopend, Lowlands binnenkort volledig op groene stroom

BIDDINGHUIZEN • Di 3 mei 2022 | 21:02 • Dinsdag 3 mei 2022 | 21:02

Op het parkeerterrein bij het festivalterrein in Biddinghuizen is de grootste solar carport ter wereld geopend. Het parkeerterrein is overdekt met 90.000 zonnepanelen en die beslaan een oppervlakte van 35 hectare. Dat komt neer op zo'n zeventig voetbalvelden. De solar carport is een initiatief van Lowlands, dat op het naastliggende terrein een keer per jaar een meerdaags festival houdt.

Het park wekt groene stroom op voor 10.000 huishoudens, dat staat gelijk aan het verbruik tijdens honderd Lowlands-weekenden. Directeur Eric van Eerdenburg van Lowlands is trots op het zonnepark dat nu naast het festivalterrein staat. "Dit is groter dan ik zelf had durven dromen."

Het doel van Van Eerdenburg is om het zonnepark aan te sluiten op een batterij. Dat is volgens het festival de tweede stap die nu gezet moet worden. Tot nu toe had Lowlands aggregaten nodig om het festival van stroom te voorzien. Het festival wil daar in binnen twee jaar van af zijn en helemaal op groene energie draaien.

Van Eerdenburg geeft aan al vijftien jaar bezig te zijn om het zonnepark bij het festivalterrein te krijgen. "Het is echt super belangrijk voor ons jonge publiek, voor de toekomst van Nederland, voor groene energie en een betere toekomst", zegt Van Eerdenburg. Volgens hem wordt van Nederland in 2030 en 2050 een naar toekomstbeeld geschetst, waar de festivaldirecteur niet aan wil bijdragen. "Wij moeten onderdeel zijn van de oplossing en niet van het probleem."

De stroom die nu op het parkeerterrein wordt opgewekt door het zonnepark, dat is aangelegd door Solarfields, gaat het stroomnet op. Lowlands zelf gebruikt één procent van de stroom die met de solar carport wordt opgewekt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel