Speciaal getrainde brandweerlieden hielpen bij inzet voor verwarde man

ZEEWOLDE • Do 5 mei 2022 | 15:07 • Donderdag 5 mei 2022 | 15:07

De brandweer heeft dinsdag bij de massale politieactie in Zeewolde om een verwarde man aan te houden een speciaal nieuw team ingezet. Het gaat om het Quick Response Team (QRT). Deze gespecialiseerde brandweermensen assisteren de politie bij incidenten met verwarde personen, criminele acties, verdachte pakketjes en aanslagen.

De bestrijding van de gevolgen van grof en extreem geweld, waaronder terrorisme, geeft nieuwe risico's voor de hulpdiensten en dus ook voor de brandweer. Landelijk zijn daarom afspraken over de veiligheid van de gespecialiseerde brandweermensen gemaakt.

De leden van het team komen in actie als de politie bij een groot incident het sein 'veilig' geeft. Het doel van het QRT is om samen met de ambulancedienst zo snel en zo veel mogelijk slachtoffers te helpen. De politie kan zich in zo'n geval volledig richten op de dader(s). Het QRT draagt kogelwerende vesten en draagt andere helmen dan normaal. Verder zijn ze voorzien van speciale apparatuur.

Kans op veel slachtoffers
De gebeurtenissen in het appartementencomplex aan de Cumulus in Zeewolde waren dusdanig ernstig van aard dat het QRT werd opgeroepen. Bij het incident dreigde de verwarde man met een ontploffing. Daarbij kunnen veel slachtoffers vallen.

Het QRT komt voort uit het Hoogtereddingsteam van Veiligheidsregio Utrecht, dat al zo'n twaalf jaar bestaat. Dit team assisteerde als iemand bijvoorbeeld van een grote hoogte naar beneden dreigde te springen. De opleiding is nu dusdanig aangepast dat het QRT breder ingezet kan worden.

Het was niet de eerste keer dat het team in Flevoland is ingezet, ook bij een incident in de Almeerse Sirtakistraat eerder dit jaar waren de brandweermensen in de opvallende outfits aanwezig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel